Sygehus-personalets mobiltelefoner viser sig nu at være stærkt forurenede af bakterier - blandt andet en multiresistent art, viser en ny undersøgelse. Telefonerne kan derfor være en alvorlig smittekilde.

Forskere ved det tyrkiske Onkokuz Mayis-universitet har undersøgt telefoner og hænder på 200 læger og sygeplejersker, som arbejder ved intensivafdelinger og i operationsstuer på sygehuse.

Resultatet var ikke til at tage fejl af. 95 procent af telefonerne var forurenede af mindst én bakterieart. Bakterierne kan medføre alt fra hudirritationer til dødelige sygdomme. 35 procent af telefonerne havde to typer af bakterier og 11 procent mindst tre sorter.

Det undrer dog ikke professor i klinisk mikrobiologi Hans Jørgen Kolmos fra Odense Universitetshospital:

- Jeg er ikke på nogen måde overrasket. Det er helt logisk, at mobiler rummer de bakterier, man har på hænderne - helt ligesom tastaturer. Det er meget forventet, at det man rører ved med fingrene, indeholder bakterier. Og man rører ved utallige ting hver dag - f.eks. dørhåndtag og trappegelændere. Det gælder alle mennesker.

Mest urovækkende var dog, at otte telefoner var smittede med den multiresistente bakterie Staphylococcus aureus (MRSA). Spredning af MRSA har udviklet sig til et alvorligt problem på sygehuse jorden rundt, eftersom det er svært at få den stoppet med antibiotika.

- Sommetider får man bakterier på hænderne, der kan smitte andre. Det kan ikke undgås. Og derfor understreger undersøgelsen vigtigheden af, at man grundigt desinficerer sine hænder før og efter, at man har med en patient at gøre, siger Hans Jørgen Kolmos.

Han er slet ikke i tvivl om, at det danske sygehuspersonale er omhyggelige nok med deres håndhygiejne.