Gør du alt for at holde den slanke linje, motionerer og spiser fornuftigt osv., og tager alligevel for meget på i vægt?

Gør du alt for at holde den slanke linje, motionerer og spiser fornuftigt osv., og tager alligevel for meget på i vægt?

Se listen: 8 skjulte årsager til fedme

1: SØVNLØSHED
Årsagen til den begyndende fedme kan være noget, du ikke umiddelbart skænker en tanke. Noget medicinsk. Her er de otte mest almindelige årsager til vægtforøgelse - og helt nye forskningsresultater på området:

Din risiko for at blive fed øges, hvis du får for lidt søvn, dokumenterer ny forskning fra Columbia Universitetet i USA. Hormoner, der stimulerer din appetit, bliver aktiveret i takt med, at din søvnløshed bliver »kronisk«. Hvis du også bliver meget længe oppe om aftenen, er der ifølge forskerne også store chancer for, at du spiser mere i de sene timer. Mange er egentlige nattespisere.

- Kvinder er i overtal, når det gælder den sjældne søvn-spiseforstyrrelse, der består i, at personen nærmest i søvne går i køkkenet og spiser, siger psykiater Jes Gerlach, der forsker i søvnløshed.

Se listen: 8 skjulte årsager til fedme

2: STRESS
Når vi er meget stressede, øges produktionen af det særlige stress-hormon kortisol. Ny forskning viser, at kortisol øger appetit og sult.

Når vi er stressede, er vi heller ikke så bevidste om, hvad vi putter i munden. Undersøgelser viser, at stressede har et højere forbrug af fastfood og sodavand. Den stressede livsstil vil meget ofte føre til vægtstigning. Et godt råd: Sørg for at spise fi re-seks måltider om dagen for at undgå stress-spisning.

Se listen: 8 skjulte årsager til fedme

3: ANTIDEPRESSIVA
Hver fjerde person, som regelmæssigt tager medicin mod depression eller andre psykiske problemer, vil opleve en vægtforøgelse.

Ifølge professor i ernæring Christian A. Drewvon, Universitetet i Oslo, øger mange af midlerne appetitten. Når man tager pillerne, begynder man at se lysere på livet og får lyst til at spise mere. Nogle antidepressiver giver større vægtforøgelse end andre. En god idé: Tjek indlægssedlen i medicinen for, om midlet påvirker appetitten.

Se listen: 8 skjulte årsager til fedme

4: LAVT STOFSKIFTE
Et for lavt stofskifte skyldes normalt, at kroppen ikke får nok af hormonet tyroksin fra skjoldbruskkirtlen.

Hvis produktionen i kirtlen falder, nedsættes stofskiftet, og dermed stiger vægten, ligesom man kan opleve andre gener i form af f.eks. nedsat energi, forstoppelse, sprøde og tynde negle. Vægtforøgelse på grund af for lavt stofskifte vil ofte ikke overstige to-tre kilo, viser flere nye studier.

Se listen: 8 skjulte årsager til fedme

5: STEROIDER
De såkaldte kortikosteroider eller bare steroider er betændelsesdæmpende præparater, som bruges bl.a. i behandlingen af gigtsygdomme og bindevævssygdomme, og de er i høj grad forbundet med vægtforøgelse. Medicinen binder væske i kroppen.

Se listen: 8 skjulte årsager til fedme

6: OVERGANGSALDER
Fem-seks kilo er ifølge nye studier, hvad kropsvægten i gennemsnit vokser med, når en kvinde kommer i overgangsalderen.

Også mænd tager på, når de bliver ældre, hvilket også hænger sammen med, at vores forbrænding nedsættes gradvis - en proces, der allerede indledes i 20 års alderen. Kvinders fedtdepoter ændrer sig efter overgangsalderen. Mere fedt samler sig på maven.

Se listen: 8 skjulte årsager til fedme

7: RYGESTOP
Nikotin øger forbrændingen lidt, så når man kvitter tobakken, sættes forbrændingen lidt ned. Samtidig begynder man at småspise for at kompensere for bortfaldet af cigaretterne.

Ifølge ny amerikansk forskning oplever de fl este en vægtforøgelse på 1,8-4,5 kilo i forbindelse med et rygestop. Et godt tip: Hav hele tiden nogle sunde ting ved hånden, f.eks. små gulerodsstave, til at putte i munden, når sulten presser på. Mange, som kvitter cigaretterne, synes, at maden smager bedre og spiser mere af den årsag.

Se listen: 8 skjulte årsager til fedme

8: HORMONFORSTYRRELSER
Polycystisk overiesyndrom (PCOS) er en tilstand med cystedannelser i æggestokkene, som kan give hormonforstyrrelse. Det kan medføre overvægt, nedsat frugtbarhed og et mere maskulint udseende.

En af syv kvinder, der rammes, oplever også øget hårvækst. Man har PCOS, hvis man opfylder to af disse tre kriterer: 1. Menstruationscyklus over 35 dage eller mindre end 10 menstruationer om året. 2. Mandlig kropsbehåring (f.eks. skægvækst). 3. Ultralyd-undersøgelse, der viser multiple cyster i æggestokkene.

Kilder: The Lancet, Webmd.com, Patienthåndbogen, VG o.a.