To nye udbryd af salmonella på danske svineslagterier. Hele fødevarekontrollen bør nu kulegraves, siger udvalg. Det er svine

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Dansk medisterpølse med farlige bakterier har kostet fire ældre danskere livet. Siden oktober har to nye udbrud af salmonella hærget Danmark og sendt 79 til lægen med maveinfektion. De fire døde er alle fra Sjælland og over 75 år.

De to inficerede slagterier, der ligger i Jylland og på Sjælland, er ramt af salmonella-varianterne U288 og U312.

- Der er i den grad grund til bekymring. Vi har aldrig haft så mange, der har været smittet af salmonella som inden for det seneste år. Denne gang er vi helt sikre på, at salmonellaen stammer fra dansk svinekød, siger overlæge Kåre Mølbak fra epidemologisk afdeling opå Statens Serum Institut, der endnu ikke vil fortælle navnene på slagterierne og hvilke fødevarer, man som forbruger bør holde sig fra.

Det ene af de to ramte slagterier har eksporteret store mængder inficeret kød til butikker ved den norske grænse, hvor kødet har smittet 11 nordmænd.

Det sidste år har endnu et salmonellaudbrud hærget danske kølediske, og sendt 1.247 andre i sengen med bakterien, der stammer fra dyrets tarme.

Er der problemer med dansk svinekød?

- Ja, det må man sige, når så mange bliver syge af maden, siger Kåre Mølbak.

Ifølge Fødevarekontroludvalget, så er hele den danske fødevarekontrol syg.

De har fornylig udsendt en rapport, hvor de foreslår at kulegrave og derefter omlægge fødevarekontrollen, der har været for dårlig til at opklare fødevareudbrud.

- Det er ikke godt nok. Myndighederne må gå sammen med slagterierne og butikkerne, som jo også må være interessede i, at vi undgår farlige fødevarer, siger formand Jørgen Højmark.

Foreningen af danske slagterier - Danish Meat Association - vil gerne være med.

- Vi bakker op om, at eftersporingen af salmonella bliver kulegravet. Jeg kan sige med 99 procent sikkerhed, at det ikke er vores medlemsslagterier, der er kilden, siger vicedirektør Erik Bisgaard Madsen.