Villy Søvndal peger på fire tilfældigheder, der har været med til at gøre ham til den person, han er i dag.

Villy Søvndal peger på fire tilfældigheder, der har været med til at gøre ham til den person, han er i dag.

Villy Søvndal: Mor fik to dødfødte børn

KLIK DIG VIDERE OG LÆS OM FIRE AFGØRENDE TILFÆLDIGHEDER I SØVNDALS LIV

Villy Søvndal er født med jysk muld under fødderne – af den sandede slags. Men trods den beskedne baggrund på landet i Vestjylland er SFs formand ukuelig optimist, der tror, at fremtidens politiker er den, der samler - ikke den, der splitter.

- Jeg er tilfældigvis født optimist. Optimisme er ikke noget, man kan beslutte sig for - så jeg har været heldig. For optimister har det sjovere, siger Villy Søvndal.

- Jeg tror, at livet er formet både af tilfældigheder og af ens egen vilje. Eksempelvis stod det bestemt ikke skrevet, at jeg skulle komme til at sidde i byråd, Folketinget - og blive formand for SF. Men det er lykkedes. Tilfældigvis? Tja, men jeg har nu også en stor tro på, at man selv kan være med til at forme sin virkelighed.

Villy Søvndal: Mor fik to dødfødte børn

Tilfælde 1: At jeg kommer fra sandjord
- Det er rigtigt, som Lene Espersen siger, at jeg 'har en stor portion muld under fødderne'. Det er jysk muld af den sandede slags. I dag har vi glemt, hvor nøjsomt, der var på landet i Vestjylland i 1950’erne i en husmandsfamilie, som den, jeg kommer fra, med en mor, der fik to dødfødte børn - måske på grund af sliddet. Vi var fem søskende, men mine ældste brødre så jeg ikke meget til: de kom ud at tjene, da de var ni og 11.

- Fra lille var jeg med til at hakke roer og høste. Det var et hårdt liv men lange arbejdsdage, men også med tryghed, fordi jeg vidste, at der var brug for mig. Jeg lærte, at man ikke skal være hoven overfor folk, der ikke har gået meget i skole. Min opvækst har vaccineret mig mod intellektuel arrogance.

Villy Søvndal: Mor fik to dødfødte børn

Tilfælde 2: At jeg som ung oplevede diktaturer i øst og vest
- Jeg var venstreorienterede og ville med egne øjne se Østeuropa bag Muren. Så i 1972 kørte en ven og jeg i et halvt år rundt i Østeuropa. Det var under den kolde krig, vi måtte kun køre ad 'autoriserede' ruter og jeg fik indblik i et totalitært, kommunistisk system. Det hærdede mig mod de antidemokratiske tendenser, der var på venstrefløjen herhjemme.

- Næste langtur gik til Sydamerika, i 1976. Jeg oplevede et ekstremt konservativt militærdiktatur, et militærkup og ekstrem fattigdom – og jeg blev vaccineret mod at blive konservativ. Begge rejser modnede min følelse af, at det er en pligt at være aktiv politisk. Selv som ung var jeg aldrig tiltrukket af DKP. VS fandt jeg elitær og studentikos, men jeg meldte mig ind i SF, som jeg følte var partiet, hvor jeg kunne ændre samfundet sammen med almindelige mennesker som mig selv. Det var ikke ligefrem et mode-valg, for partiet stod til at få sølle 2,7 pct. af stemmerne.

Villy Søvndal: Mor fik to dødfødte børn

Tilfælde 3: At jeg kom til at dømme i børnesager
- Inden, jeg kom i Folketinget i 1994, sad jeg 12 år i Kolding Byråd og havnede i socialudvalget, hvor jeg fik indblik i de allerhårdeste sager: børn af misbrugere, sindslidende og hjemløse. Og incestramte børnt. Det vækkede min sociale bevidsthed og forståelsen af, at 'Ta’ dig sammen!' kan man kun sige til en opretstående, ikke til det menneske, der som 3-årig blev voldtaget af sin stedfar. Et så skadet menneske kan man ikke give det fulde ansvar for sit mislykkede liv.

- Arbejdet i den sociale sektor har gjort mig klogere på mennesker - og på hvor vigtigt, det er, at vi værner om et samfund der - trods alt – stadig tåler at lade sig måle på, hvordan vi behandler vores svageste. Men vi gør det værre og værre i de seneste år. Kommunerne er jo på det nærmest holdt op med at bygge boliger til handicappede, og fordi de tunge sociale sager i dag er overgået til at skulle betales 100 pct. af kommunerne, så sørger kommunerne jo for, at meget få sager stemples 'tunge'. Jeg er heller ikke i tvivl om, at stigningen i alvorlig kriminalitet skyldes, at flere og flere med alvorlige psykiske lidelser ikke får hjælp.

Villy Søvndal: Mor fik to dødfødte børn

Tilfælde 4: At jeg lever her og nu, netop i denne tid
- Jamen, det er da et fantastisk tilfælde, at jeg lever i en tid, da Muren blev rejst - og faldt, hvor terror sætter dagsordenen og hvor en sort mand er vlagt til USAs præsident. Obama sender bølger af tro, håb og begejstring gennem verden. Han er en helt anden type politiker, end vi nogensinde har set i USA, han står for et opgør med den kynisme, som længe har hersket i verden.

- Han vil forsøge at genskabe enighed i USA - og det samme tror jeg på vil ske i Europa. Fremtidens politiker er den, der samler - ikke den, der splitter ved at sætte sig på ryggen af mindretal. Jeg tror, at enhver tid er fantastisk at leve i.. min er i hvert fald. Det er ALTID begivenhedsrigt at leve!