Det tjekkiske EU-formandskab vil indkalde ambassadører i Bruxelles til et krisemøde mandag for at drøfte den russisk-ukrainske gasstrid.

Europæiske lande begyndte fredag at mærke følgerne af en strid om gas mellem Rusland og Ukraine.

Det tjekkiske EU-formandskab sagde, at det vil indkalde ambassadører i Bruxelles til et krisemøde mandag for at drøfte udviklingen, som ifølge Rusland og Ukraine ikke skulle berøre europæiske lande.

- Vi mener, at situationen nu er eskaleret i en sådan grad, at der er grund til at holde et ekstraordinært møde, sagde talsmanden for det tjekkiske EU-formandskab, Radek Honzak.

Flere lande på Balkan havde forinden meddelt det russiske gaseksportmonopol, Gazprom, at de modtager mindre gas end ventet, og også Ungarn og Polen sagde, at trykket i deres rørledninger er faldet.

EU, som modtager en femtedel af sin gas fra rørledninger, der går fra Rusland gennem Ukraine, havde oprindeligt sagt, at det opfatter striden som et anliggende mellem Moskva og Kijev.

- Energirelationerne mellem EU og dets nabolande må være baseret på pålidelighed og forudsigelighed, sagde det tjekkiske formandskab.

/ritzau/Reuters