Eksperterne er ikke i tvivl: Dronning Margrethe har ramt plet med årets nytårstale.

Hurra for Margrethe. Eksperterne er enige. Dronning Margrethes nytårstale i aftes ramte hovedet på sømmet.

Den normalt åndeligt interesserede dronning har ramt ligefrem ramt tidsånden, mener sociolog og livstidsekspert Emilia Van Hauen.

Hun mener ligefrem, at dronningen lyder som en dansk version af den kommende amerikanske præsident Barack Obama - fordi hun både taler lige ned i danskernes hverdag 2008, og samtidig ser ind i fremtiden. En fremtid hvor finanskrise, globalisering og et truet miljø tvinger os til at se verden i et større perspektiv.

- Det er en fantastisk tale. Den er spot on, som man siger. Dronningen taler både med udgangspunkt i vores hverdag og sætter vores situation ind i en større sammenhæng. Det er hendes mest markante tale meget længe, mener Emilia Van Hauen.

I nytårstalen kom Margrethe ind på finanskrisen. Hun opfordrede danskerne til at klynke mindre, og huske de virkelig fattige. Hun talte om den kommende klimakonference. Om hverdagens helte, lærere, sygeplejesker, betjente. Krigens helte - i Irak og Afghanistan. Om de danske værdier. Endelig nogle ord om familien, især Joachim og Maries bryllup.

- Det fantastiske ved dronningens nytårstaler er, hvor godt de er afstemt i forhold til den danske virkelighed. Det er hemmeligheden bag det danske kongehus’ popularitet. Hun er i takt med tiden. Og det afspejler talen, siger forfatter og historiker Jon Bloch Skipper.

I B.T. torsdag kommenterer Emilia Van Hauen og Jon Bloch Skipper Dronningens tale i detaljer