Et jordskælv rystede mandag morgen store dele af Sjælland.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>En jordskælv ramte klokken 6.22 mandag morgen Storkøbenhavn. Rystelsen varede i fem sekunder, men folk, der oplevede den, var ikke i tvivl.

Jordskælvet havde ifølge det amerikanske jordskælvscenter NEIC en styrke på 4.7 på Richterskalaen, dets epicenter lå 40 km øst for Malmø i en dybde på 10 km og det ramte klokken 06.20 lokal tid.

SEND DINE OPLYSNINGER TIL B.T.
  • B.T. efterlyser: Mærkede du jordskælvet?


- Det var godt nok voldsomt. Jeg var slet ikke i tvivl om, at der var tale om et jordskælv. Min stol rokkede fra side til side, og da jeg kiggede ud af vinduet, kunne jeg se, at gadelygten bevægede sig, siger Henning Larsen, der arbejder på et kontor på Østerbro, hvor han var, da skælvet skete.

Flere på kontoret bemærkede skælvet, der varede omkring fem sekunder. Selve epicenteret for skælvet var i det sydlige Sverige cirka 65 kilometer øst for København.

Også i Nordsjælland mærkede man rystelsen. Da bt.dk tidligere talte med vagtchefen fra Nordsjællands Politi, begyndte politibygningen pludselig at ryste.

- Vi troede først, at det var en bil, der var kørt ind i bygningen, men så gik det op for os, at der var tale om en jordrystelse. De har også mærket det ude i Vedbæk og andre steder, siger vagtchefen.

Rystelsen blev mærket lige fra Malmø til Helsingør og Roskilde.

I Sverige var rystelserne temmeligt voldsomme, selv om der ikke er rapporteret om skader. Huse rystede og svajede.

- Det rystede et et minut og jeg har aldrig oplevet noget værre. Jeg troede, at hele huset ville styrte sammen, fortæller Lasse Strömberg fra Hässleholm til Expressen.se.

- Lamperne svingede, og da jeg stillede mig ved dørkarmen, svingede hele døren, siger en indbygger i Malmø.

Også i kontorerne hos politiet i Skåne blev rystelserne mærket:

- Vi sidder på sjette sal og blev bange, fortæller en telefonist til avisens hjemmeside.

Sidst et jordskælv kunne mærkes i Danmark var i 2004, hvor den russiske Østersøenklave Kaliningrad blev ramt af to skælv om eftermiddagen den 21. september. Det første skælv ved 13-tiden målte 4,4 på Richterskalaen og det blev nogle timere senere fulgt af endnu et på 5,0.

Skælvene blev følt af borgere i København og på Frederiksberg, men selv helt i Aalborg rapporterede en indbygger, at han havde mærket rystelserne.

De seneste skælv, der ramte Danmarks direkte var den 23. februar 2004 klokken 09.38 med epicenter syd for Køge og den 6. november 2001, hvor et skælv på 2,8 havde epicenter fem kilometer under Lammefjorden ved Holbæk.