På tre uger har politiet i København fanget 61 østkriminelle, der især begår lomme- og tasketyverier. 30 af de sigtede er blevet varetægtsfængslet. Politiet har sat en specialgruppe ind mod de østeuropæiske kriminelle, der hærger i København under julehandlen.

To rumænske kvinder blev grebet på fersk gerning i går, da de forsøgte tasketyverier fra tre kvinder på Vesterbrogade ved Tivoli. De blev skygget af politiets specialgruppe.

De to rumænske kvinder brød sammen i gråd, da de i dag blev varetægtsfængslet for 13 dage i Københavns dommervagt.

Den ene, 27 år, er gravid i anden måned. Hun har i forvejen fem børn hjemme i Rumænien og det ene barn blev født i København, da hun sidst var i Danmark.

- Mine børn er hjemme hos min lamme far, sagde den 27-årige sigøjner til dommeren.

Den anden kvinde, 31, har to børn hjemme i Rumænien.

Kvinderne blev skygget på Vesterbrogade kl. 13.45 mandag af civile betjente. Tre gange så betjentene at kvinderne udså sig ældre kvinder som ofre.

Mens den ene afledte ofrenes opmærksomhed, lynede den anden deres rygsække eller håndtasker op og stak hånden ned.

Men hver gang opgav rumænerne, fordi de følte sig iagttaget - og til sidst skred politiet til anholdelse. To af ofrene er 62 og 77 år. Det tredje offer fik politiet ikke kontakt med.

Tømte hotelværelse
- Vi kører målrettet på østeuropæerne og kan se, at det hjælper på antallet af anmeldte lomme- og tasketyverier, som falder. Siden november har vi fået sat 30 i fængsel, siger vicepolitiinspektør Henrik Svindt, Station City.

Politiet skyggede i går også to mænd, der åbenlyst var ude på at stjæle. Den ene blev anholdt, mens det lykkedes den anden at stikke af. Den anholdte havde en nøgle til et Vesterbro-hotel på sig og politiet kørte til hotellet for at ransage.

- Men manden, der slap væk, havde imens fået hotellet til at lukke sig ind på værelset. Han havde pakket det hele og var forsvundet, så vi ved ikke, hvad der har været af interessante ting på hotelværelset, siger Henrik Svindt.

Julehandlen
Politiet har lagt en operations-plan som skal stoppe de især rumænske kriminelle, som kommer til København som turister. Politiet forventer, at lomme- og tasketyve vil forsøge at profitere på julehandlen.

- Vi fortsætter indsatsen i den kommende tid. Vi bruger store ressourcer på at stoppe det her, siger Henrik Svindt.