Det siges, at man med ­alderen går langt mere op i pension - end passion.

Men vil du leve et langt liv, skal du - også! - holde liv i romantikken. Kys, kram og en tur i dobbeltsengen er vitalt.

- Det gode partnerskab er guld værd. Det burde vi fokusere langt mere på, når vi ­taler livskvalitet, siger læge og forfatter Vibeke Manniche.

Hun hæfter sig ved, at skilsmisse i gennemsnit kan koste mænd og kvinder næsten 10 år i forkortet levetid ifølge de nye, tyske tal.

- Vi ved fra danske undersøgelser, at især mænd er dårlig til at klare et knust ­hjerte. Og når man bliver forladt, hvad gør man så? Ja, så drikker man mere, ryger måske mere, trøstespiser. Alt sammen ting, der kan forkorte livet, siger Vibeke Manniche.

Om 'det gode partnerskab' siger hun:

- Her passer vi på hinanden. Holder øje med, om den anden skifter kulør, bliver for tyk eller for tynd, og så får vi han/hun presset til lægen. Problemet for f.eks. fraskilte mænd er, at de kommer for sent til lægen med deres symptomer.

Vi skal lære af Sverige
Vibeke Manniche mener, at vi - hvor nødigt vi end vil - kan lære meget af Sverige.

Svenske mænd ligger nummer 2 på den europæiske liste over 'lang levealder', mens danske mænd kun ligger nummer 16. Næsten tilsvarende er det for kvinderne.

- I Danmark får folk lov til at ryge og drikke sig ihjel. Her kunne vi nok lære noget af svenskerne, bemærker Vibeke Manniche.