Rovmordet på den 76-årige Karsten Nørgaard i Skovby ved Galten er den hidtil alvorligste forbrydelse som rumænere er blevet sigtet for i Danmark. Fem rumænere blev fængslet for drabet i onsdags. Men rumænske kriminelle har de sidste to år hærget i Danmark og problemet bare vokser og vokser, siger politiet.

Da Rumænien blev EU-land den 1. januar 2007 fik 22 millioner rumænere, mange af dem fattige, fri adgang til EU-landene.

Dét udnytter kriminelle bander og rumænere rejser til Danmark for at begå berigelseskriminalitet lige fra betleri til lommetyverier, tricktyverier, indbrud og røverier.

Der kører busser direkte fra Bukarest til Københavns centrum. Billetten koster et par hundrede euro. Andre kører op gennem Europa til Danmark i biler.

Rumænerne er officielt turister og har lov til at være i Danmark, når de har penge til opholdet.

Flest rumænske tyveknægte
EU-reglerne gør, at politiet også har svært ved at få dem varetægtsfængslet og udvist.

Banal kriminalitet som butikstyverier og lommetyverier giver kun bøder eller korte frihedsstraffe, hvor der ikke kan ske fængsling eller udvisning. Kun hvis rumænerne bliver taget for mere kvalificeret kriminalitet kan de varetægtsfængsles efter samme regler som danskere og udvisning sker først ved en dom.

Kriminelle fra lande udenfor EU kan derimod fængsles efter udlændingeloven og udvises administrativt.

- Vi har lavet en analyse af hvilke udlændinge uden fast bopæl i Danmark, som er blevet sigtet i København i år. Når det gælder berigelseskriminalitet er rumænerne klart den største gruppe efterfulgt af polakker. De er stærkt overrepræsenterede, siger Tom Arnoldsen fra Københavns politis analyseafdeling.

I Jylland er det sigøjnerne, der er det store problem. I øjeblikket kommer de primært fra Bulgarien. I Vestdanmark er der også store problemer med tyve fra Litauen, der primært begår indbrud i biler og private hjem.

De betegnes som fattigdomskriminelle, da det er rygtes i hjemlandet, at det er nemt at stjæle i det rige Danmark.

Østeuropæernes kriminalitet er nu så voldsom i Jylland, at politiet har dannet en fælles taskforce mod de øst-kriminelle. Taskforcen styres fra Horsens.