Grevinde Alexandra gav gode råd til forældre under præsentationen af DRs nye dokumentar 'Pigeliv'.

Hun er ikke bare mor til to små prinser. En overgang var hun alenemor og deler nu forældremyndighed over sine sønner Nikolai, 9, og Felix, 6, med sin eks-mand prins Joachim.

Derfor har Alexandra solide erfaringer som forælder, og hun har aldrig været bange for at sige sin mening. Og det er hun heller ikke i forbindelse med præsentationen af DR-dokumentaren 'Pigeliv' i TV-byen, hvor B.T. møder grevinden.

Udsendelserne handler om Danmarks Radios Pigekor og det pres, der hviler på de unge og ambitiøse sangeres skuldre.

Pigerne lægger i udsendelsen ikke skjul på, hvor dedikerede de er til deres sang. Noget som imponerer Alexandra, og som hun mener, man som forældre bør støtte.

- Det er så vigtigt at finde noget, man brænder for. Og vigtigt som forældre, når ens barn brænder for noget, at bakke op om. For det er superskønt at se, når ens børn kan finde deres helt egen interesse og gå målrettet efter noget.

I stedet for at man prøver at styre dem til noget, man selv synes de skal beskæftige sig med, siger grevinden, der også selv havde sine store interesser som ung.

Sang var dog ikke den største hobby.

Vild med hockey
- Jeg havde nogle sportsinteresser, som jeg dyrkede. Blandt andet hockey, som var ret stort i den engelske skole, jeg gik i. Men ikke på is - der er ikke så meget is i Hongkong, griner Alexandra.



Det tager ikke mange år, før Alexandra selv skal til at være teenagemor. Prins Nikolai er efterhånden 9 år, mens Felix på 6 år til gengæld har et par år i barndommens land endnu.

Kan De som mor allerede være bekymret for, hvad der sker, når drengene skal slippes løs som teenagere?

- Jeg tror, det ville være underligt at sige, at man som forælder ikke er bekymret. Verden er stor og kan også være farlig. Men jeg tror, at kunsten som en god forælder er langsomt at give slip. Det er selvfølgelig nemmere sagt end gjort. Men det er en god ting at have i baghovedet.

Griner med grevinden
Tonen under pressemødet er afslappet og hjertelig, og de unge piger Camilla, 19, og Ida, 18, fra pigekoret både småsnakker og griner med grevinden.

Som de selv udtrykker det, er hun en hyppig gæst i det efterspurgte kor.

- Vi har efterhånden mødt hende mange gange. Lige når hun kommer, kan man godt få den der med, at man rejser sig op og siger De. Men det vænner man sig til. Så snart der er gået lidt tid, slapper man af i hendes selskab. Hun er rigtig god til at være personlig og helt nede på jorden. Og gør det ikke mere etiketteagtigt, end hvad godt er.

Pigekoret har altid været en hjertesag for Alexandra, som har rejst med pigerne flere gange, blandt andet til Kina, og fulgt utallige af deres koncerter. Svaret på, hvorfor lige koret ligger hendes hjerte nær, kom da også uden tøven.

Voksne svar
- Det er 45-50 fantastiske piger at arbejde sammen med, og som alle sammen har noget individuelt at byde på. Jeg håber, I ser alle afsnittene, for når man hører pigerne tale om de emner, som betyder noget for dem, så kan jeg ikke lade være med at være stolt over de voksne svar, de giver.

Man får virkelig stof til eftertanke som voksen, når man ser det program. Det synes jeg er meget godt for familier til børn, der er teenagere eller som skal være teenagere.

Grevinden understreger, både i udsendelsen og under pressemødet, hvor 'himmelsk stolt', som hun selv udtrykker, hun er af pigerne. Og mindes også sin egen teenagetid - i Hongkong, lang tid før hun mødte en dansk prins, der ændrede hendes liv fuldstændigt.

- Når jeg husker tilbage til mine teenageår, var det skolen, der fyldte meget - hjemmelektier og aktiviteter efter skolen. Og jeg tager hatten af for, at de dygtige piger i koret kan finde tid til også at presse andet ind i deres hektiske liv.

Forventningspres
Et af de store emner i »Pigeliv« er det store forventningspres, der ligger på pigernes skuldre - også fra dem selv. Et emne, som også Alexandra kan forholde sig til og ud fra sine egne erfaringer ikke er bange for at give et godt råd om.

- Jeg synes, det er meget vigtigt at forberede sig - uanset hvad man beskæftiger sig med. Det er altid godt at dukke op til noget veloplagt og velforberedt og altid huske sig selv i det hele. Man skal ikke prøve at være en anden.