En ny kolesterol-pille kan redde hundredtusinder af danskere fra at dø af en blodprop eller en hjerneblødning. Faktisk kan pillen halvere antallet af danskere, der hvert år dør af hjertekarsygdomme. Livlinen er kolesterolmedicinen, Crestor, som allerede fås på recept hos danske læger.

SE LISTEN: Her skal du passe på hvis du ikke vil øge dit kolesteroltal

Men nu afslører ny forskning en hidtil ukendt virkning af pillen.

Selv hos personer med normalt kolesteroltal, kan pillen redde liv.

- Vi har fundet en helt ny gruppe af danskere, som har stor risiko for at dø af en blodprop i hjertet, men som vi tidligere slet ikke har tænkt på, at vi kunne forebygge sygdommen hos, siger Børge Nordestgaard, der er professor på Herlev Universitetshospital, og den danske ankermand bag undersøgelsen.

Testet på 17.000
Normalt behandler man patienter med blodpropper, diabetes eller for højt kolesteroltal med kolesterolsænkende medicin.

SE LISTEN: Her skal du passe på hvis du ikke vil øge dit kolesteroltal

Men i undersøgelsen har forskerne også givet medicinen til mennesker, der har et normalt kolesteroltal, men som har et forhøjet indhold af et særligt protein, kaldet CRP, i blodet. Og det gav overraskende resultater.

- Når mennesker med for højt CRP får meget kraftig kolesterolsænkende medicin som Crestor, så halveres risikoen for, at de udvikler blodpropper og hjertekarsygdomme, siger Børge Nordestgaard.

Medicinen er testet på 17.000 forsøgspersoner fra hele verden, blandt andet 336 raske danskere.

Bør raske tage medicin?
De sensationelle resultater af forsøget er netop blevet præsenteret ved en international kongres for hjertelæger i New Orleans i USA.

Studiet viser, at pillen nedsætter risikoen for at få en blodprop i hjertet med hele 65 pct.

Den mindsker risikoen for at få en blodprop i hjernen med 48 pct. Mens risikoen for at få et hjerte-kar-tilfælde og dø af det faldt med hele 47 pct. hos de patienter, der tog medicinen.

- Jeg har arbejdet med kolesterol-sygdomme i 30 år.

Det her er de klareste resultater, der nogensinde er fundet, siger Børge Nordestgaard.

I dag tager mere end 500.000 danskere kolesterolpiller.

Nu rejser det epokegørende studie spørgsmålet om, flere raske mennesker bør tage kolesterol-medicinen, de såkaldte statiner.

Professoren er ikke i tvivl. Børge Nordestgaard opfordrer til, at danskere, der har et forhøjet CRP-tal, men et normalt kolesteroltal, får medicinen. Det vil øge forbruget af medicin og muligvis også mængden af bivirkninger, men det vil redde liv.

- De gavnlige effekter overskygger langt bivirkningerne. Hvis 25 personer får Crestor i fem år, så undgår vi ét dødsfald eller en alvorlig blodprop i hjernen eller hjertet. Det er et meget godt resultat, når man taler forebyggelse, siger Børge Nordestgaard.

Det vides ikke hvor mange danskere, der har for højt CRP. Men to ud af tre danskere har for meget kolesterol i blodet.

Det tal stiger markant hver dag, bl.a. fordi vi spiser usundt, bliver tykkere og bevæger os for lidt.

Ny praksis
- Behandlingspraksis i Danmark er, at har du et kolesteroltal over fem og er rask, så skal du tage stilling til, om du skal tage medicin, siger Ingrid Willaing fra Hjerteforeningen.

Står det til forskerne bag undersøgelsen, skal der nu findes en klar praksis for patienter med for højt CRP.

LÆS OGSÅ

SE LISTEN: Gode sundhedsråd, der virker!

SE LISTEN:: 20 naturmidler der duer

SE LISTEN: Krydderier, der virker mod kræft

SE LISTEN: Kræftråd der virker