I år har færdselspolitiet taget over 2.000 danskere, der enten aldrig har haft et kørekort eller havde fået kørekortet frakendt

Tusinde af danskere fræser rundt på danske veje uden nogensinde at have taget en køretime.

Færdselspolitiet har således alene i år snuppet 1.266 danskere, der kører bil, selv om de aldrig har haft et kørekort - og 773 andre, der sad bag rettet, selv om de havde fået kørekortet frakendt.

- Det er da et stort problem. Folk drønner rundt i bil uden de nogensinde har lært at se sig for. De kender ikke færdselsreglerne. Sådan en bil eller motorcykel er jet farligt redskab, der jo slår flere hundrede ihjel hvert år. Men der er åbenbart mange danskere, der har manglende respekt for, hvorfor man skal eje et kørekort, siger vicepolitikommisær Per Lundbæk fra Rigspolitiets færdselsafdeling.

De godt 2.000 som kørte rundt uden et kørekort er endda kun dem, som færdselspolitiet selv har taget ved sprit- og hastighedskontroller. Oven i det kommer flere hundrede, som bliver taget af det lokale politi ved rutinekontroller. Også Rådet for Større Færdselsikkerhed kalder det decideret livsfarligt, at så mange kører rundt uden et kørekort.

- Når der bliver lavet spritkontroller, tager man jo nærmest flere uden et kørekort end med sprit i blodet. Og det bør man da tænke over, siger vicedirektør Mogens Wilbert.

Sidste år døde 406 mennesker i trafikken i Danmark - næsten en trediedel mere end de 320 ofre i 2006.

- Hvor mange af ofrene, der aldrig havde haft en køretime har vi aldrig gjort op, men der er nok en del. Og selv om det giver store bøder at køre uden kørekort - og man kommer i fængsel femte gang, hvor man bliver taget, så sender vi hvert år folk i fængsel, der mindst fem gange er taget uden at eje et kørekort, siger Per Lundbæk.