Kræftsyge Vagn Ranfelt tror på ny forskning, der dokumenterer chilis forebyggende effekt på kræft.

SE LISTEN:: 20 naturmidler der duer

SE LISTEN: Kræftråd der virker

SE LISTEN: Krydderier, der virker mod kræft

SE LISTEN: Gode sundhedsråd, der virker!


- Jeg spiser masser af chili hver dag - morgen, middag og aften. Jeg er overbevist om, at det holder min kræftsygdom i skak. At det er en meget vigtig årsag til, at jeg endnu er i live.

Vagn Ranfelt, Højbjerg ved Århus, har siden 2005 levet med diagnosen prostatakræft. Han har valgt at tage imod alle de lægelige tilbud om behandling, og den har uden tvivl hjulpet, men samtidig tror han blindt på, at de store mængder chili, han dagligt indtager, er livreddende.

De små stykker chili - ca. otte gram dagligt - skyller han ned med bl.a. granatæblejuice, som også i forsøg har vist sig at have en vis kræfthæmmende virkning.

Krydderier kan forebygge kræft - se hvilke

STOR GUIDE: Styrk dit immunforsvar

20 FØDEVARER: Sådan spiser du dig til et længere liv

Få styr på dit blodsukker - og undgå kræft


Udover chili spiser den pensionerede civilingeniør også en række andre krydderier, som i dyreforsøg har vist sig af have en vis kræfthæmmende virkning. Bl.a. rosmarin, oregano og gurkemeje.

- Jeg læner mig op ad forskning fra England og USA, som viser, at chili med sit store indhold af stoffet capsaisin hæmmer eller direkte dræber kræftcellerne. Jeg kan dog ikke undvære min daglige medicin, bl.a. Capsodex. Medicinen og chilien kan sammen holde mit PSA-tal nede. PSA-tallet er en måler for, hvor aktiv min kræftsygdom er, siger Vagn Ranfelt.

Han støtter sig bl.a. til forskning fra Cedars-Ci­nai Medical Centre i USA. Her gav forskerne en masse mus med prostakræft-celler fra mennesker store mængder chili i deres foder. Deres kræftsvulster skrumpede med hele 80 procent.

LÆS MERE NEDENFOR

Bruger sig selv som forsøgsdyr
Forskerne har dog ikke noget klart bud på, hvor meget mænd med prostatakræft skal indtage for at opnå en gavnlig effekt.

Vagn Ranfelt har således måttet famle sig frem i blinde - bruge sig selv som en slags forsøgsdyr.

- Jeg er dog ikke i tvivl om, at det virker. Det viser PSA-tallene jo, siger pensionisten, som har forsøgt at få Kræftens Bekæmpelse til at støtte forskning i krydderiers indvirkning på kræftceller.

- Hvis flere spiste rigelige mængder af chili, men også andre friske krydderier, ville der sikkert kunne spares store beløb på senere behandlinger og indlæggelser.

SE LISTEN:: 20 naturmidler der duer

SE LISTEN: Kræftråd der virker

SE LISTEN: Krydderier, der virker mod kræft

SE LISTEN: Gode sundhedsråd, der virker!