Kendte mennesker ryger nederst i hierarkiet, når de sættes i fængsel. Det mærker Farums tidligere bykonge, Peter Brixtofte nu.

Peter Brixtofte var konge i Farum, hvor han som enevældig borgmester førte sig frem med store armbevægelser. Nu er han nederst i hierarkiet i Horserød statsfængsel med meget lav profil.

Faldet fra tinderne er dybt og brutalt for Farums tidligere bykonge, som har været indsat siden den 6. august, skriver B.T. tirsdag.

LÆS OGSÅ: BRIXTOFTE SMIDT I BRUMMEN I WEEKENDEN

LÆS OGSÅ: KÆRESTEN: PETER KAN KLARE FÆNGSEL

Den tidligere meget sociale og joviale borgmester isolerer sig nu det meste af tiden frivilligt i sin 7,5 m2 store celle, hvor han afsoner to års fængsel for mandatsvig.

- Det er et helvede for Peter at sidde inde. Han har 7,5 m2 og skal følge en masse faste regler. Fængslet vil demonstrere, at de har magt over fangerne, og det er ikke noget, der bekommer en borgmester. Men han er forpligtet til at arbejde til 11 kr. i timen. Og det gør han så, siger Hans Erik Enevoldsen, der er kasserer og pressechef i Brixtoftes seneste politiske opfindelse Velfærdspartiet, og som jævnligt er i mail-kontakt med Brixtofte.

B.T. har talt med en række fanger i Horserød statsfængsel. De fortæller historien om en bykonge, som holder sig for sig selv, ikke rigtig taler med nogen, virker lidt skræmt og nøjes med at gå små ture alene på det åbne fængsels område. Fritiden bruger han på at skrive på en bog om interneringen af kommunister under Anden Verdenskrig.

Hold dig for dig selv
Rasmus Trads, der blev dømt i den såkaldte PFA-sag, afsonede store dele af sin straf i Horserød. Og selv om de fysiske rammer i det åbne fængsel ved første øjekast virker meget harmløse, er tonen inden for murene ikke til at tage fejl af

- Miljøet er utrolig råt, og du overlever kun, hvis du holder dig for dig selv, siger Rasmus Trads.

- Langt de fleste indsatte er dybt kriminelle. De føler sig som de laveste i samfundet, men når de kommer i fængsel, er de noget. Hvis sådan nogle som os, der er kendte i forvejen, og som har fået vores sag rullet op i medierne i flere år i forvejen, kommer ind og fører os frem, så går det galt, siger Trads.