En prøvesagkyndig politiassistent er fundet skyldig i embedsmisbrug ved retten i Århus.

Det skriver Århus Stiftstidende tirsdag. Han lod en yngre kvinde bestå en kontrollerende køreprøve uden nogen sinde at have været ude at køre med hende. Hun sad i bagsæde på den holdende skolevogn og fik sit nye kørekort udstedt.

Det gamle have fået tre klip for fart. Imens stod folk fra Rigspolitiets Rejsehold på lur i gadebilledet og konstaterede, at prøvekørslen ikke udgik fra det normale sted og til den berammede tid.

Politiet var blevet alarmeret gennem et anonymt tip, og efterforskningen var sat i gang allerede før prøvesagkyndige begik sin lovovertrædelse.

Anklageren, vicestatsadvokat Jakob Berger Nielsen betegnede den illusoriske køreprøve som ren og skær vennetjeneste og grov tjenesteforseelse.

Prøvesagkyndige var gennem en ven blevet spurgt, hvad man kunne gøre for kvinden. Hun var frygtelig bange for en teoretisk køreprøve, fordi hun er ordblind. Og hun var parat til at tage til Århus et par gange, hvis det kunne hjælpe.

Prøvesagkyndige henviste hende til en god ven, en kørelærer, kendt for at have et godt tag på ordblinde. Og med ham som rådgiver gik hun så til prøve en dag, hvor den tiltalte selv var eksaminator.

Hun bestod med de fem maksimalt tilladte fejl. Der var rettet i prøven, men det er tilladt - og det var med hendes egen skrift og en anden kuglepen end den, prøvesagkyndige attesterede med, oplyste anklageren.

Politiet har haft en grafolog inde over, og blækket fra kuglepennene blev analyseret. Eventuel mistanke om manipulation kunne ikke bevises.

Tilfældigvis var det også den tiltalte, der var prøvesagkyndig, da kvinden skulle op til praktisk køreprøve en novemberdag sidste år.

De to venner - prøvesagkyndige og kørelæreren - ville strække sig så vidt, at de ville hentede i Tirstrup. Men da de var undervejs, ringede hun og sagde, at hun nu var i Århus. Hun havde nået et tidligere fly.

''Køreprøven'' forløb derefter som skildret. Altså nul kørsel - kun »papirarbejde«.

Anklageren påstod to måneders ubetinget fængsel, hvilket uden tvivl ville ødelægge politimandens fremtid i korpset.

Domsmandsretten gav anklageren medhold om skylden, mens fulgte forsvareren, advokat Michael Juul Eriksen, med hensyn til straffen.

Dommen lød på 10 dagbøder på 500 kroner. Og med den dom bliver han næppe smidt ud. Men det var på vippen.

En af dommerne voterede for betinget fængselsdom.. Den prøvesagkyndige modtog dommen, men der er stadig mulighed, for at anklageren anker.

Kvinden der fik kørekort også tiltalt - læs mere på stiften.dk ved at klikke her