Chokstart på Robinson-ekspeditionen, hvor værten bliver tvunget til at sætte to af deltagerne på torturlignende prøve.

DEBAT: HVAD MENER DU OM TV3S ANVELDENLSE AF VANDTORTUR?

Hajangreb, overfald og korsfæstelse er det rene vand ved siden af de prøvelser, som deltagerne i Robinson Ekspedition 2008 bliver udsat for. Her bryder TV3 alle grænser, også Genevekonventionen, for, hvad man kan udsætte deltagere for.

Jakob Kjeldbjerg stiller to af deltagerne over for et moralsk dilemma efter at have tilbragt endeløse timer under en nådesløs sol i et bur på den berygtede Gual-ø:

Er du parat til at udføre vandtortur på en konkurrent for at komme ud i friheden?

Vandtortur, såkaldt waterboarding, er forbudt ifølge Genevekonventionen. Den består i, at man tvinger vand ned i lungerne på en fastbundet person, der i værste fald risikerer at dø.

Scroll ned og læs mere

Rystet tv-vært
- Jeg var rystet, da jeg gik fra den seance og var parat til at stoppe. Jeg har ikke haft noget problem med at hænge folk op på kors, at de sulter eller sættes i bur. Robinson Ekspeditionen har altid handlet om et psykologisk eksperiment, men her går vi et skridt videre, og det har vi altid gjort, men jeg vil ikke risikere at sætte deltagernes tillid over styr, siger tv-ekspeditionens mangeårige vært, Jakob Kjeldbjerg til B.T.

Det begynder ellers så hyggeligt med, at deltagerne tror, de skal til et smart poolparty og dresser sig op til dans og druk. Men i stedet for et sjovt poolparty bliver de anholdt og iført orange fangedragter og sejlet ud på den berygtede Gual-ø, hvor hvert hold bliver sat i bur som de terrormistænkte på Guantanamo-basen – kun udstyret med en bibel, vand og solcreme.

Paradiso-holdets Benjamin bliver stillet over for det grænseløse, moralske dilemma. Vil han udføre vandtortur på én af konkurrenterne?

Har det fint med moralske valg
Ideen er Robinson-Ekspeditionens mangeårige 'instruktør' og producent, Jeppe Juhls. Han lægger ikke skjul på, at der gik store diskussioner forud for optagelserne på strandbredden med værten om, hvorvidt det var i orden at udsætte deltagerne for det dilemma.

- Jeg har det helt fint med at stille Robinson-deltagerne over for det moralske valg. Det er den modbydeligste form for tortur, hvor ofret oplever en nær-døds oplevelse, kan brække arme og ben og i værste fald dø.

- Det er forbudt ifølge Genevekonventionen, men de blev informeret om, hvad det gik ud på, da de skulle træffe deres valg for at slippe ud af Guantanamo-buret. Vi tester, hvor langt man vil gå for at få sin frihed, og jeg kan sige, at danske deltagere er parate til at gå så langt som til at waterboarde, siger Jeppe Juhl til B.T.

- Jeg kan ikke afsløre deres valg i den aktuelle situation, men jeg synes, det er ekstremt relevant at skabe noget debat i de små hjem, når verdens stærkeste nation med velsignelse fra verdens stærkeste mand kan give sin tilladelse til det, siger Jeppe Juhl.

Han medgiver, at Jakob Kjeldbjerg ikke var meget for at gennemføre seancen.

- Ja, vi havde en meningsudveksling og jeg måtte tvinge ham. Men vi er stadig gode venner, siger Jeppe Juhl.

Robinson-ekspeditionen begynder på TV 3 mandag 1. september.