32 gange sidste år oplevede københavnske ambulancefolk vold eller trusler. Og tendensen er stigende.

Det kan være farligt at redde liv. Landets ambulancefolk udsættes jævnligt for vold, trusler og stenkast, når de kaldes ud for at hjælpe syge og kvæstede borgere.

Alene i København var der sidste år 32 overgreb mod ambulancefolk. Og tendensen er stigende: Året før var tallet 26, og i de første syv måneder af 2008 har der været 19 episoder med vold eller trusler, oplyser Københavns Brandvæsen.

»Og det her er kun toppen af isbjerget. Der er langt flere episoder, som aldrig indberettes af vores medarbejdere,« siger Jes Øksnebjerg, der er viceambulancechef i København, til Nyhedsavisen.

I Odense og Århus, hvor Falck kører ambulancer, har man intet samlet overblik over episoderne.

»Men vore medarbejdere oplever også voldelige episoder. Og det er naturligvis helt uacceptabelt, for man skal kunne udføre sit arbejde under trygge forhold,« siger pressechef Mikkel Andreas Beck.

Blandt de 19 episoder, som de københavnske ambulancefolk har været udsat for hidtil i år, er blandt andet trusler om tæv fra berusede personer, skub fra ophidsede pårørende til tilskadekomne samt et bagholdsangreb i bydelen Nørrebro, hvor unge med indvandrerbaggrund angreb ambulancefolkene.

»Det er især berusede og psykisk syge personer eller unge på euforiserende stoffer, som volder os problemer.

Det er dybt alvorligt, for jo mere vi skal tænke på vores egen sikkerhed, jo mere kan indsatsen over for de tilskadekomne blive forsinket,« siger Jes Øksnebjerg og nævner et eksempel, hvor ambulancefolkene var nødt til at evakuere patienten fra et uroligt område, før man kunne gå i gang.

I perioder rykker ambulancerne kun ud i visse københavnske bydele, hvis de har politieskorte.

Københavns Brandvæsen har nu lavet en voldspolitik for at klæde de ansatte på til at håndtere de farlige situationer.