Er du den usunde overvægtige eller den sunde slanke?

Den usunde overvægtige:
Din livvidde har helt sikkert sneget sig et langt stykke op over de anbefalede 80 centimeter for kvinder og 94 for mænd. Og dit BMI er også et stykke over de anbefalede 25. Måske har det endda passeret de 30, som er grænsen for svær overvægt. Du spiser alt for meget og alt for usundt med masser af smør, fedt, salt og sukker. Og alt for få frugter og grøntsager.

Og samtidig tilbringer du en stor del af din hverdag i stilstand. Du har sikkert et job, hvor du sidder stille længe ad gangen. Og du er ikke særlig flink til at gå eller tage cyklen, når du skal noget. Det med at blive forpustet eller få sved på panden, er ikke lige noget for dig. Du vil hellere sidde i bilen eller bussen.

Og det er netop manglen på rigtig motion, der gør, at din livstil er livsfarlig. Overvægtige, der dyrker regelmæssig motion, har ikke samme risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme og sukkersyge som dig, der oftest sidder og slapper af.

Den sunde overvægtige
Du er ikke imponeret over at se dig selv i spejlet. Både det og vægten vidner om, at du ikke har helt styr på kalorieindtaget. Måske går du lidt for ofte på fastfood-restaurant. Eller måske spiser du i virkeligheden sundt og varieret nok, men i alt alt for store mængder.

Men...det kunne være meget værre! For du har helt styr på motionen. De kender dig i idrætsklubben eller træningscenteret, for du sveder dig til en god kondi og til masser af styrke i musklerne næsten dagligt.

Selvom dit BMI har passeret de anbefalede 25, ser det ifølge den nye forskning ikke helt tosset ud. De mange timers motion betyder, at livvidden ikke er eksploderet meget over det anbefalede. Og det er den, du skal holde øje med.

På grund af dit høje motionsforbrug giver din overvægt dig ikke forhøjet risiko for hjerte-karsygdomme eller sukkersyge.

Den sunde slanke
Selv om der måske sidder lidt fedt på lår og hofter, ser det ikke helt tosset ud, når du kigger dig selv i spejlet. Og din samvittighed er nogenlunde ren hvad angår kost og motion.

Idrætsforeningen eller træningscenteret er stedet, du kommer jævnligt, selvom det måske ikke helt er dit andet hjem. Du er et aktivt menneske, der dyrker regelmæssig motion og ofte går eller cykler på arbejde. Så det er ikke fremmed for dig at få sved på panden og få pulsen lidt op.

Du spiser frugt og grøntsager dagligt og sørger for at byturene og junk food-dagene er sjældne.

Røg er ikke noget for dig. Enten har du aldrig røget, eller også er det årevis siden, du lagde smøgerne på hylden.

Du går op i din sundhed og husker, at kost og motion er vigtige.

Er du kvinde er din livvidde under 80 centimeter – er du mand, er den under 94 centimeter.

Din vægt og livsstil giver ikke forhøjet risiko for hjerte-kar-sygdomme eller sukkersyge

Den usunde slanke
Du er det, ernæringseksperterne kalder tyndfed. Er du ung, er moden med rigtig stramme jeans lige dig, selvom dellen rundt om livet måske stritter lidt mere ud, end godt er. Du har tynde arme og tynde ben, og måske har du et lille bildæk rundt om livet. Du kan også være slank over det hele, men uden en synlig muskel på kroppen.

Dit energiniveau er helt sikkert heller ikke det allerhøjeste.

Dit BMI ligger mellem de anbefalede 18,5 og 25, og du opfatter dig selv som rimelig slank og dermed sund, men der er noget, du har glemt. Selv om du ifølge BMI ikke vejer for meget i forhold til din højde, er du usund, fordi du spiser forkert og har lagt motionen helt på hylden - måske er du aldrig begyndt.

Slanke mennesker skal spise lige så sundt og varieret som overvægtige. Og daglig motion er afgørende for at holde hjerte-kar-sygdomme og sukkersyge fra livet.

Tyndfede som dig har større risiko for at få disse sygdomme end overvægtige, der motionerer.