Mælkefedt fra smør, mælk og ost er blandt de store syndere og stærkt medvirkende til, at to ud af tre danskere har et for højt kolesteroltal. Smør og ost på brødet og mælk i glasset. I Danmark spiser vi rigtig mange mejeriprodukter, og mange tror, at mælk er sundt og Kærgården bedre end rigtigt smør. Men både mælk og Kærgården er med på listen over de værste syndere, når eksperterne gør kolesterolregnskabet op.

SE EKSEMPLER PÅ SUNDE MADVARER HER

Det største problem i danskernes madforbrug er vores overforbrug af mælkefedt, siger ernæringskonsulent Per Brændgaard Mikkelsen.

- Det hedder smør fra Kærgården , men der burde stå kirkegården, for det er der, man ender lidt før, hvis man spiser for meget af det. Vil man ændre bare én ting i sin kost, så drop smørret, opfordrer han.

Den største dræber
Smør, mælk og ost er fulde af mættet fedt, der kraftigt bidrager til at hæve kolesteroltallet og i værste fald kan medføre åreforkalkning og blodpropper.

Hjertekarsygdomme er den største dræber i Danmark, og mange danskere er i farezonen, fordi de lever med et kolesteroltal, som er for højt. Børge Nordestgaard, der er overlæge og professor på Herlev Universitetshospital, mener, at en af årsagerne til, at to ud af tre danskere har for meget kolesterol i blodet er, at vi er vokset op med mejeriprodukter.

Arla erkender ansvar
- Problemet er, at de fl este danskere gennem hele livet har spist mange mejeri- og kødprodukter. Derfor er hele vores krop fyldt meget op med kolesterol, siger han.

- Vi er nærmest blevet hjernevasket med, at mejeriprodukter er sunde. I barndommen lød sloganerne: mælk er sundt og drik en halv liter hver dag. Vi har opfattet det som om, det var kostråd. Men i virkeligheden er det bare markedsføring fra mejerierne, siger Børge Nordestgaard.

Som Danmarks største producent af mejeriprodukter er Arla klar over sin rolle gennem årene.

- I og med der har været en efterspørgsel på mejeriprodukter, så har Arla som et mejeri selvfølgelig været med til at udbyde mejeriprodukter, så ja vi har et medansvar, siger Astrid Gade Nielsen, koncernkommunikationsdirektør i Arla.

Spiser fedt, så længe det fås
Hun fortæller, at Arla gør alt for altid at have fedtfattige alternativer. Ifølge en rapport fra Fødevareinstituttet skal vores forbrug af mælkefedt reduceres til det halve. Og det kan kun ske ved at forbruget af mælkeprodukter og ost omlægges til de magreste typer og ved at forbruget af smør og blandingsprodukter begrænses til et minimum.

- Blandt voksne skal vi have sødmælken og letmælken ned på et minimum og gerne stort set helt ud af billedet, siger Sisse Fagt, der er kostvaneforsker på DTU Fødevareinstituttet.

Men Arla har ingen planer om at fjerne sødmælk, fede oste og smør fra køledisken og erstatte dem med kun magre produkter.

- Der kommer det med smag ind. Til en fest vil folk gerne købe en lækker blåskimmelost med 50-60 pct. fedt, men jeg vælger at tro på, at vi ved, at vi ikke skal spise det hver dag, siger Astrid Gade Nielsen fra Arla.

- Så længe det er så let tilgængeligt at få de fede produkter med mættet fedt, så bliver folk ved med at spise dem, siger overlæge og professor Børge Nordestgaard.