Den 12. september udsender Metallica deres nye album. 'Death Magnetic' er titlen, men selve indholdet har dog længe været godt gemt af vejen. Også for Musik.bt.dk, indtil vi blev præsenteret for et par numre fra pladen, umiddelbart inden deres udsendte skulle interviewe trommeslager Lars Ulrich på hans faste base for københavnerbesøg, Hotel D'Angleterre på Kgs. Nytorv.

Første nummer på den Ulrichske MP3-afspiller er 'The Judass Kiss', som opererer i et knasende groove med løs garagefeeling og lidt af stemningen fra 2003-albummet 'St. Anger', toppet af dæmonuddrudrivende lyrik fra James Hetfield og en vaskeægte wah-wah guitarsolo fra Kirk Hammett. Bedste umiddelbare indtryk gives dog af 'The End Of The Line', som i dets indledning associerer en smule til numre som 'Whiplash' og 'No Remorse' fra den p.t. sølvbryllupsjubilerende debutplade 'Kill Em All', inden nummeret folder sig ud på basis af det mere tonstunge drive fra 'St. Anger' (dog nu med proper lyd) og lidt af tempoet fra et nummer som 'Holier Than Thou' fra succesalbummet 'The Black Album' og et regulært riffaramma à la '...And Justice For All'.

Undervejs krydres nummeret endda med nogle guitarharmonier, der kunne minde en anelse om Metallica, der møder Iron Maiden samt et afsluttende thrashgroove inferno, der vel bedst kan beskrives som Rage Against The Machine udsat for den danske dobbeltpedal!

- Ja, jeg ved godt, at det er lidt overwhelming lige når man hører det, fordi der sker så meget i nummeret, kommenterer Lars Ulrich, da hovedtelefonerne er taget af Deres udsendte; som dernæst foreligger sit umiddelbare indtryk for den danske trommeslager, som har været dybt nede i arbejdet med 'Death Magnetic' i det meste af 2007 og i foråret, hvor Hetfield lagde vokaler på sangene i Sound City Studios i Van Nuys, Californien sammen med verdensproduceren Rick Rubin, hvis varemærke af en tør og præcis rocklyd nu også har sat sig på Metallica og 'Death Magnetic'.

Åbne overfor 80'erne
- Der er 10 numre på 'Death Magnetic', og pladen er omkring 78 minutter lang. Numrene er alle sammen mellem de der syv, otte, ni minutter lange og der er ikke nogen i 'Enter Sandman' afdelingen, fortsætter Lars Ulrich. - Pladen har et par lidt mere old skool ballade-agtige ting, der indeholder nogle passager, som er lidt mere melodiske, men de to numre, du hørte, er ikke specielt ekstreme i forhold til resten. Sådan er pladen!

- Det er selvfølgelig lidt svært for mig at sætte det hele i bås, men dette album har også handlet om, at vi skulle være mere eller mindre åbne overfor de inspirationer, som der lå i 80'erne, erkender han med reference til bandets definerende værker som bl.a. 'Ride The Lightning' (1984) og 'Master of Puppets' (1986). - Jeg synes, vi brugte meget tid i 90'erne på, at komme så langt væk fra de plader som muligt, at det næsten virkede forceret. Vi har i bandet snakket lidt om, at der måske var en panik med ikke at gentage nogle af tingene fra de tidligere plader. Så på en eller anden åndssvag måde har vi måske løbet væk fra de der plader de sidste 15-18 år!?

Ikke for finpudset
Ifølge Lars Ulrich tog det kun bandet 'få minutter' at beslutte sig for Rick Rubin som producer på 'Death Magnetic'. Rick Rubins meritliste som producer tæller ikke alene andre gamle hård rock-koryfæer som AC/DC, Slayer, Danzig og The Cult og nyere metalbands som Slipknot og System of a Down, men også en bred vifte af musiknavne fra Red Hot Chili Peppers over The Beastie Boys og Public Enemy til selveste Johnny Cash.

- Det væsentligste i indspilningsprocessen for Rick Rubin var virkelig at sørge for, at energien blev bibeholdt. At det ikke blev for sterilt, for pænt og for finpudset. Og nu, hvor jeg har spillet det nye album for folk, så lyder responsen som om, at det ihvertfald ikke er blevet for finpudset og at vi har beholdt den vibe, der var, da vi lavede grundbåndene.

- Rick Rubin var også meget nøje med, at vi fandeme skulle spille sammen og høre efter hvad hinanden lavede. Og når han syntes, vi ikke spillede sammen, så fik vi det også at vide. Et par gange blev vi endda sendt hjem fra studiet med beskeden: 'kom igen imorgen, for I spiller ikke sammen idag!' Og så kom vi igen dagen efter og gjorde nøjagtig det samme som dagen før, syntes vi. Men så spillede vi sammen, mente han.

- Og det er The Magic of Rick Rubin, som det kan være lidt svært af sætte en finger på, udtrykker Ulrich med et smil.

Danmark til foråret
Sideløbende med bandets aktuelle Europa-turné har Metallica holdt talrige øvesessions med det nye materiale, som bandet formentlig senest vil inkludere i sætlisten til efterårets USA-turné. På sommerens Europa-shows fra Bergen i nordvest til Istanbul i sydøst har Metallica underholdt fanbasen med variable sæt af gammelt materiale, ligesom bandet gjorde det på sidste års europæiske sommerturnè. I år bare en hel del mere gnistrende, levende og vitalt end i det lidt for hyggeslappe 2007. - Det er jo vores sommerferie, forklarer Lars Ulrich den efterhånden faste, nye sommertradition.

- Der er ikke noget sted i hele verden, vi hellere vil være end i Vesteuropa om sommeren, hvor vores familier er med og off we go. Så booker vi nogle shows, så vi har noget at lave indimellem og så har vi nok til at holde swimmingpoolen varm resten af året.

- Det har virkelig været superfedt at komme herover de sidste tre somre, fastslår Lars Ulrich, som selvfølgelig også må besvare Musik.bt.dk's spørgsmål om hvornår Metallica næste gang vil være at finde på en dansk koncertscene, nu hvor Danmark ikke var med på denne sommers turnéplan?

- Vi kommer til Europa til foråret, hvor vi skal spille en indendørs turnè, som vi ikke har gjort det siden '96 og som blandt andet vil inkludere Forum, Aalborg, Malmø og Gøteborg. Det bliver cool og den turné kommer til at køre i lang tid, vel nok fra marts og hen over sommeren.

- Det er ihvertfald planen lige nu, betoner Lars Ulrich, der ikke er helt afvisende overfor en særlig event i Danmark i forbindelse med næste års 25 års jubilæum for udgivelsen af bandets andet album "Ride The Lightning", som blev indspillet i Amagers Sweet Silence studie.

Releaseshow til september?
- Hvis man kigger nok efter, kan man finde et jubilæum i hvad som helst. Det er 20 års jubilæum for '... And Justice For All' i år og der ligger et jubilæum i næsten hvad somhelst, når man har været around så længe som vi har. Så lad os stille og roligt se hvad der sker, siger Lars Ulrich.

Den samme formulering kunne Lars Ulrich måske fristende have anvendt som respons på Musik.bt.dk's forespørgsel om en eventuel undercover Metallica-klubkoncert i København i forbindelse med udgivelsen af 'Death Magnetic' i næste måned. Lars Ulrich nøjes dog med at gnække på en ikke helt blankt afvisende måde, hvilket også skal ses i relation til bandets nyligt annoncerede liveoptrædener til releasefester i London, Berlin og 'andre af deres favoritbyer' i midten af september.

Ifølge Musik.bt.dk's oplysninger arbejder bandets danske pladeselskab Universal Music ihvertfald på en spektakulær releasefest i forbindelse med udgivelsen af 'Death Magnetic', som samtidig er den første Metallica-albumudgivelse i over fem år.