Det planlagte drab på JP-tegner Kurt Westergaard var forberedt nøje og ned til mindste detalje, afslører hidtil hemmeligholdte beviser. De to formodede bagmænd havde blandt andet overvåget tegnerens hjem og planlagt deres flugt.

Den 73-årige Kurt Westergaard, der tegnede profeten Muhammed med en bombe i turbanen, skulle kvæles af en 26-årig kampsportstrænet tuneser, der i måneder nøje havde planlagt drabet sammen med en medsammensvoren landsmand.

Det fremgår af dokumenter, som Politiets Efterretningstjeneste (PET) har overgivet til Integrationsministeriet, og som Nyhedsavisen har fået refereret.

De to tunesere blev anholdt 12. februar og står til en såkaldt administrativ udvisning af Danmark for drabsplanerne. Det betyder, at det er Justitsministeriet og Integrationsministeriet – og ikke en domstol – der står bag udvisningen.

Derved slipper PET for at afsløre sine kilder ved en retssag, skriver Nyhedsavisen. Af samme grund har offentligheden aldrig fået kendskab til beviserne mod de to. Men Nyhedsavisen kan nu afsløre dele af politiets omfattende og belastende materiale.

Af dokumenterne fremgår det således, at PET allerede midt i oktober sidste år gennemførte en hemmelig ransagning af den 26-årige tunesers lejlighed i Århus-forstaden Gellerup.

Her fandt politiet en håndskreven arabisk tekst, hvoraf det fremgik, hvordan gerningsmændene skulle komme frem til tegnerens hus, og hvordan en person – 'operatøren' – skulle gennemføre drabet.

Ifølge dokumenterne var den yngste tuneser toptrænet i kampsport, og han skulle efter al sandsynlighed have dræbt Westergaard med sine bare næver. Kampsporten gør udøveren i stand til at nedlægge og kvæle sine ofre, skriver Nyhedsavisen.

Overvågede huset

Politiet fandt under ransagningen i oktober en tjekliste på arabisk, som viser, hvordan de to tunesere forberedte sig minutiøst. Blandt andet havde de to overvåget Westergaards hus og sikret sig, at han ikke havde hund.

Tjeklisten indeholder også punkter om, at tuneserne skulle kende det nøjagtige antal personer i Westergaards hjem samt kende husets indretning. Også tegnerens naboer skulle overvåges.

På en note havde den yngste tuneser tegnet en linje fra Westergaards navn til hans telefonnummer og adresse.

Havde skarpladt pistol

Dokumenterne viser også, at den yngste tuneser havde downloadet Muhammed-tegningerne og søgt på tegnerens navn på internettet, hvor han også surfede på voldelige islamistiske hjemmesider for at finde vejledninger om blandt andet sprængstof og væbnede grupper, skriver Nyhedsavisen.

Aflytninger har endvidere afsløret, at den yngste tuneser havde anskaffet sig en skarpladt pistol, der – sammen med to økser – blev fundet af politiet, da tuneserne blev anholdt.

De to tunesere havde angiveligt nøje planlagt deres flugt efter drabet. Den ældste af de anholdte havde købt en bil og var tæt på at købe endnu én.

Officielt for at tage på bilferie til Tunesien. Men mistanken er, at de ville gennemføre drabet og forsvinde ud af landet.

Den yngste tuneser havde i øvrigt flere gange haft kontakt med en ung afghaner, der er tiltalt i den såkaldte Glasvej-sag for at planlæge et terrorangreb.

JP-tegner Kurt Westergaard siger til Nyhedsavisen, at PET den 8. november 2007 – uger efter at efterforskningen var indledt – fortalte ham, at tjenesten havde afværget et mord på ham. Westergaard har siden boet ni forskellige steder og kun én gang sat sine ben i hjemmet i det sydlige Århus.

»Primitivt mord«

»PET fortalte, at jeg skulle overfaldes i mit eget hjem. Det var også tydeligt, at mordet skulle udføres på en enkel og ganske primitiv måde.

Den ene af bagmændene var toptrænet ekspert i kampsport, og man kunne forestille sig, at han ville benytte disse evner til at slå mig ihjel. Jeg ville ikke have haft en chance,« siger Kurt Westergaard til Nyhedsavisen.

De to tunesere afviser anklagen. Deres pårørende har sagt, at mændene »ikke kunne gøre nogen fortræd« og næppe vidste, hvem Kurt Westergaard var.