Knivoverfaldet på en 16-årig pige på Strøget i nat bekræfter blot en uhyggelig tendens.

Statistikken over voldsofre viser, at flere unge under 20 år siden 2001 er blevet ofre for vold. I løbet af de seneste syv år er der sket en fordobling i antallet af unge, der bliver udsat for alvorlig vold, drab eller drabsforsøg, viser tal fra Danmarks Statistik.

- Vi ved, at den grove vold er blevet grovere over de seneste fem år, og det koster liv. Det er meget alarmerende, siger Lars Nicolai Jensen, leder af Kriminalpræventiv Afdeling i Københavns Politi.

Her har de særligt fokus på knivvold. Det har man også i Det Kriminalpræventive Råd, og begge steder er man nu i gang med at undersøge knivvold. For der findes ingen viden om, hvem der går med kniv, hvorfor de trækker kniven, og hvem der er ofrene.

Scroll ned og læs mere

18 personer myrdet med kniv i 2008
På trods af visitationszoner, anti-knivgrupper på Facebook og knivfri-kampagner fra Det Kriminalpræventive Råd bliver knivene stadig trukket i stor stil. Og det kan nu også ses i drabssagerne

Godt halvdelen af året er gået, og siden årsskiftet er 18 personer indtil videre blevet myrdet i Danmark. Over halvdelen af mordofrene - ti personer - er blevet dræbt af knivstik. Sidste år var det kun en tredjedel af alle ofrene, der blev stukket ihjel med en kniv, viser en opgørelse i B.T. i dag.

I hovedstaden har seks drabssager holdt drabschef Ove Dahl i Københavns Politi beskæftiget siden nytår, og ligesom i resten af landet er halvdelen af disse drab begået med kniv. Men tendensen forskrækker dog ikke drabschefen.

- Knive har altid været et fremtrædende mordvåben. Det er jo et våben, der er nemt at få fat i. Vores køkkenskuffer er fyldt med knive, så kniven er et potentielt våben, vi har lige for hånden, siger Ove Dahl.

Flere knivdrab på åben gade
Men selv om vi tilsyneladende altid har slagtet hinanden ned med kniv, mener Ove Dahl dog, at man godt kan tale om en ændring af, hvor knivdrabene sker.

- Vi har set flere knivdrab på åben gade. Ofte er det drab, der opstår på grund af ligegyldige banaliteter og misforståelser. Det kan være, at nogen føler sig provokerede, og der opstår slagsmål. Før i tiden slog man med knytnæver - i dag er der så nogen, der trækker en kniv, forklarer Ove Dahl.

Drabschefen oplever også, at knive er mere fremtrædende i visse miljøer.

- Det er desværre mange unge med anden etnisk herkomst, som anvender knive, siger Ove Dahl.

Denne iagttagelse kan Det Kriminalpræventive Råd hverken af- eller bekræfte. Ifølge rådets nuværende viden, der baserer sig på tal fra 1995-2005, er det kun tre procent af alle voldsofre, som har stået foran en gerningsmand med kniv. Der findes ingen nyere tal om knivvold.