Den tidligere lidt generte og kejtede kronprins er i dag et lykkeligt, afklaret og helt menneske.

Glem alt om 40-års krise. Kronprins Frederik, der i en ikke så fjern fortid havde noget kejtet og famlende over sig, er i dag en rolig, lykkelig og afklaret mand. Meget bevidst om sin fremtidige rolle.

Ingen tvivl om, at Frederik i dag er - konge-klar.

Forfatterne bag den nye store biografi om Kronprinsen, 'Frederik - kronprins af Danmark', journalisterne Gitte Redder og Kain Palshøj, er ikke et sekund i tvivl om, at den snart 40-årige er klar til at tage over efter Dronningen.

Klare holdninger
- Kronprins Frederik har undertiden svært ved at finde ordene. Til gengæld har han klare holdninger. Vel at mærke ikke holdninger, han har læst sig til eller er blevet påduttet. Nej, det er holdninger, han har levet sig til, funderet sig til, følt sig til.

Kronprinsens store force er netop, at han har modet til at være sig selv og også har turdet tage de skrald, det giver. Det mod havde Kronprinsen ikke som barn og ung, men han indså, at han var nødt til at få det, siger forfatterne, der har mødt og interviewet Kronprinsen 10 gange, før de skrev bogen.

Hver gang mødte de en smilende mand. Altid i hopla, åbenhjertig, befriende ærlig. Totalt ukrukkket. Ingen påtagede svar. Helt sig selv.

Vil ikke være en kloning af mor
Kronprinsen er meget bevidst om, at han ikke som fremtidig regent skal blive en slags kloning af sin mor:

- Min mor og jeg bliver således ikke kun forskellige som regenter på grund af vores køn, men også fordi vi kan og vil forskellige ting. Det er klart, at jeg ikke skal overtage protektionen for Haandarbejdets Fremme. Det ligger ikke lige for mig, griner Frederik skælmsk.

- Hun er kvinde, jeg er mand. Der er forskel. Hvis min far havde været konge, ville der være flere ting, der naturligt gik i arv til mig, men min mor har også andre interesser end jeg og er begavet på en helt anden måde, end jeg er.

Som ung diskuterede Frederik aldrig sin fremtidige kongerolle med moderen. Indviede hende ikke i den store tvivl og usikkerhed, han har kæmpet med i sit indre.

Men i dag, hvor han har forsonet sig med sin skæbne, fremhæver Frederik sin mor som en helt uundværlig rådgiver.

- Jeg spørger meget min mor til råds. Ved siden af Mary og min hofchef, Per Thornit, er hun min nærmeste rådgiver. Hos dem får jeg god hjælp, siger Frederik, der håber på, at han som fremtidig konge kan fremstå som 'et godt eksempel' over for befolkningen, ikke mindst på det menneskelige plan.

Skønne mormor
Han har lyst til at bruge sin afdøde, elskede mormor, dronning Ingrid, som eksempel:

- Tre år inden min mormor døde, faldt hun og brækkede sin hofte. Det gør ældre mennesker desværre ofte. Mormor begyndte at gå med rollator, og jeg hørte rundt omkring, at indtil hun blev fotograferet med sin rollator, var mange ældre pinligt berørt over at gå med rollator. Når dronning Ingrid kan gå med rollator til gallamiddage og sætte rollatoren sammen med diademer, så kan alle gamle være det bekendt, lød det pludselig. Det er bare et eksempel på effekten.