En af Danmarks mest markante og succesrige erhvervsledere, den tidligere TV2-boss Per Mikael Jensen, sætter nu et stort, provokerende spørgsmålstegn ved de mange sygemeldinger på grund af stress.

I biografien 'Bossen og bissen' (udkommer nu på Gyldendal) betegner han stress som et ”modefænomen,” og han mener, at alt for mange lægger sig syge med stress helt uden grund.

- Jeg tvivler ikke på, at folk føler, at de har stress, men vores fælles opfattelse af, hvad stress er for noget, trænger til en kraftig justering. For nylig så jeg er avisoverskrift om, at hver fjerde har stress. Det er minsandten ikke så lidt!” lyder det provokerende fra den nye chef for aviskoncernen Metro International.

- Folk, der rammes af ”ægte stress”, rammes af en meget hård sygdom, som kræver særdeles professionel behandling. Det, jeg taler, er den ”mode-stress, som synes at have bredt sig.

Danskernes stigende stress skyldes ifølge erhvervschefen forskruede forventninger til livet. Det gør os til lette ofre.

- Stress er et udtryk for, afstemningen er gået galt. Man forventer mere af sit liv, end det man kan få. Vi vil have det hele på én gang. Vi vil have karriere, penge, en kone, men vil også have det sjovt, et rigt familieliv, masser af tid til venner. Stor karriere, men naturligvis orlov i månedsvis. Miljøbevidsthed og nye biler – helst med firhjulstræk, siger Per Mikael Jensen.

Flertallet af de stressramte burde ifølge Per Mikael Jenen tage sig sammen i stedet for at melde sig syge på ubestemt tid.

- Til kriser er der bare at sige: Get it over. Det betyder ikke, at folk ikke skal have mulighed for at tage nogle fridage, men de har også en pligt til at komme videre. Til at tage sig sammen. Jeg lyder måske hård, men der er lidt for ofte en forventning om, at NOGEN må komme og gøre noget for dig. De NOGEN, det er efter min mening dig selv og dine nærmeste, siger Per Mikael Jensen.