Frederik helt ærlig om sit møde Mary: Det var en gyser at være væk fra hende.

KLIK HER FOR AT DELTAGE I DEBATTEN: FREDERIK VS. MARGRETHE

Det var kærlighed ved første øjekast, da kronprins Frederik for første gang – helt tilfældigt – mødte mødte Mary Donaldson på baren Slipp Inn i Sydney den 16. September 2000.

I bogen 'Frederik - kronprins af Danmark', der udkommer nu, beskriver han for første gang sine inderste følelser i forbindelse med kærlighedsmødet:

- Jeg følte virkelig, at det var en soulmate. Jeg var draget af Mary på alle fronter. Det var fantastisk. Indledningen var lidt hemmelighedsfuld, men meget smuk. Hvis man skal visualisere det, var det nærmest som et sommerlandskab i måneskin. Stillestående vand i en lille sø – stemningsfuld – der er en overflade, men også en dybde. Harmoni og ro og masser af venlighed og skønhed. Det er som at beskrive et landskab badet i månelys. Det er sådan jeg husker hende fra det første møde, og det bliver bedre og bedre, smukkere og smukkere, siger Kronprinsen.

Den dag i dag har han stadig en merget stor ømhed i blikket, der ikke efterlader nogen tvivl om, at han stadig er helt vild med sin Mary.

Han var ellers ikke i sit livs allerbedste form i de dage, hvor de mødtes:

- Jeg havde jetlag, og jeg var virkelig brændt ud efter at være blevet færdig med en krævende pilotuddannelse derhjemme.

Prinsen lod sig dog lokke med ud at spise af sine græske fætre, som bl.a. skulle møde nogle fætre og kusiner, ligesom nogle lokale vil støde til den improviserede fest senere. Mary var en af dem.

Allerede næste dag efter alt for få timers søvn følte Frederik, at han måtte kontakte Mary igen. Afprøve, om det bare var en sjov aften i byen eller mere end det.

- Jeg ringede først. Der var noget specielt ved den pige, følte jeg, og hun var heller ikke afvisende, da jeg ringede. Så mødtes vi faktisk flere gange under De Olympiske Lege og lærte hinanden bedre og bedre at kende.

Romancen blev dog midlertidigt afbrudt af en længe planlagt rejse rundt i Australien med prinsens nære ven Jeppe Handwerk. Men på turen ringede han konstant til Mary.

Frederik er i dag glad for, at der gik mere end et år, før pressen fik færten af forholdet.

- Det var enormt godt, at pressen ikke opdagede noget, og at vores forelskelse kunne udvikle sig, Der var jo forhindringer nok i forvejen, Ikke mindst afstanden. Men det år, der gik, inden vi besluttede, at der skulle ske noget radikalt, havde vi for os selv. Det var spændende og en virkelig god prøve på, om vi ville hinanden. Der gik flere måneder mellem hver gang, vi mødtes. Det var hårdt. Det var virkelig hårdt at leve med det savn,' siger han og tænker tilbage på møder i skiftevis Australien eller Frankrig:

- Så fornyede vi den der lykke, glæde og kærlighed og meget mere. Og så skiltes vi, og det var forfærdeligt at rejse væk fra hinanden igen. Det var virkelig en gyser. Men det var også en god prøve på vores kærlighed. For det gik hurtigt op for os, at det ikke bare var en forblændelse i forbindelse med De Olympiske Lege, der skulle fortage sig. Det syntes ingen af os, fortæller Kronprinsen, der friede på en tur til Rom.

- Jeg havde besluttet mig for, at jeg ville fri til Mary i Rom og havde også organiseret en forlovelsesring og sikret mig, at jeg kunne være alene med hende. Det lykkedes bare til fulde. Ikke fordi jeg ville på knæ, men det gjorde jeg, det er den rigtige måde at gøre det på. Og så sagde jeg bare: 'Du kan ikke sige nej, du må ikke sige nej, du bliver nødt til at sige ja'. Og så sagde hun ja, og det var dejligt og lykkeligt. Vi var lykkelige og bare os to, fortæller Frederik og tilføjer, at frieret foregik på engelsk.

KLIK HER FOR AT DELTAGE I DEBATTEN: FREDERIK VS. MARGRETHE eller send en mail om Kongehuset til dit@bt.dk.