Gamle kan være så demente, at de mister hæmningerne og får ustyrlig lyst til sex. Lægerne giver dem lykkepiller og anden medicin, som kan lægge låg på lysterne.

Gamle bedstefar vil have pornofilm på plejehjemmet, og bedstemor savner sexlegetøj.

Det lyder helt forkert og nærmest vulgært, men virkeligheden er, at lysten til sex ikke nødvendigvis forsvinder, selvom man får gebis, rollator og høreapparat.

Tværtimod kan trangen blive så voldsom og sygelig blandt demente ældre, at lægerne giver dem såkaldte lykkepiller for at forhindre, at de forgriber sig på personale, besøgende eller andre beboere på deres plejehjem. Det skriver Nyhedsavisen mandag.

Pillerne er egentligt opfundet til at dæmpe depressioner, men en af de udbredte bivirkninger ved at tage dem er, at lysten til sex forsvinder. Den bivirkning udnytter læger til at tage toppen af de gamles sexdrift, hvis de bliver hyperseksuelle – altså sygeligt optaget af sex. I de værste tilfælde kastrerer man dem med medicin.

- De fleste mennesker har et vist seksuelt 'drive', og det har man også, når man bliver gammel. Men for nogle sker der en glidende overgang fra en normal sexlyst til det helt ekstreme, hvor de tager på alle – for eksempel deres egen datter, siger Peder Christensen, der er psykiater med speciale i ældre patienter ved Psykiatrien i Region Syddanmark.

Når de gamle får så stor trang til sex og kærlighed, kan det være enormt svært at håndtere for plejepersonalet og for deres familie, som kommer på besøg, fortæller Judith Rosenkrans, der er tidligere leder af et plejehjem.

- Hvis de gamle ikke får tilfredsstillet trangen til sex og berøring, bliver de urolige og aggressive. Deres børn har forståeligt nok altid meget svært ved at tackle det. Nogle siger 'Min far er en gammel gris – det kan ikke passe, at han har det behov som 90-årig'. Før i tiden oplevede jeg, at man gav de gamle sløvende medicin, så de slumrede hen. Nu giver man dem så nogle gange lykkepiller i stedet, siger Judith Rosenkrans.