Velfærdsdanmark anno 2008: Vand og tørt brød. Sådan er menuen for de ældre på plejehjemmet Østervang i velhaverkommunen Frederiksberg. Der er nemlig kommet rationeringer på bordet.

Der skal skæres ned på smør, ost og mælk. Og så er der dømt nej til saftevand ved sengetid til tørstige beboere. De kan få et glas vand. Det fremgår af et opslag til medarbejderne dateret den 7. februar 2008.

Spareøvelsen skyldes stigende fødevarepriser, fremgår det af sedlen.

- Vi har med blødende hjerte været nødt til at sætte begrænsninger på de varer, I bestiller, lyder det i den ene besked til de ansatte på plejehjemmet.

- Vi har aldrig tidligere oplevet så massive prisstigninger, som vi er udsat for i øjeblikket, står der også.

I et andet opslag kommer så fortolkningen af spareøvelsen.

- Dette betyder, at der er rationering af smør, ost og drikkevarer. Beboerne skal have vand ind til natten i stedet for saft.

Sort på hvidt. Vand og tørt brød.

Som under Første Verdenskrig
Men ifølge lederen på plejehjemmet Østervang handler det hele slet ikke om at spare, men om et overforbrug, der skal bringes ned.

- Det kan være, at en af afdelingerne har tænkt, at de kan få det til at løbe rundt ved at skære ned i saften, men det handler ikke om besparelser, siger forstander Margit Jensen til B.T.

Så let tager opverdenen dog ikke på "rationeringen" på Frederiksberg-plejehjemmet.

- Det minder mest af alt om rationeringen under Første Verdenskrig. Det er der nok nogle af beboerne, der kan huske. De regnede sikkert ikke med, at de skulle opleve en slags mangel-tilstande igen så sent i livet. Men Frederiksberg er åbenbart blevet en krigszone. Det virker i hvert fald som om, det er det, plejehjemmet lægger op til, siger formand i Ældre Sagen Bjarne Hastrup til B.T..

- Det er pinligt i et velfærdssamfund som vores, hvis det får den betydning, at man skal stå og sige, du har fået dit og du har fået dat, siger forstander Thyra Frank fra plejehjemmet Lotte i samme kommune - det plejehjem i landet, der har specialiseret sig at gøre hver dag til en fest for de ældre.

Borgmesteren: Uacceptabelt
På Frederiksberg Rådhus mener socialdirektøren, at det hele er en stor kommunikationsfejl på trods af de klare ord i meddelelsen til de ansatte om "rationering".

- I øvrigt er vand jo bedre end saft, lyder de vise ord fra socialdirektør Jesper Zwisler.

Frederiksbergs borgmester Mads Lebech (K) er ikke tilfreds med rationeringen på kommunens plejehjem.

- Det er klart, at hvis der blev skåret ned på saftevand, mælk og andet til de ældre, ville det være helt uacceptabelt. Mad og drikke betyder netop meget for de ældre, det er en stor del af deres livsindhold, siger Mads Lebech.