Folketingets Udenrigspolitiske Nævn aflyser den planlagte tur til Iran i den kommende uge efter iransk krav om fordømmelse af Muhammedtegninger.

Folketingets Udenrigspolitiske Nævn aflyser den planlagte tur til Iran i den kommende uge efter iransk krav om fordømmelse af de genoptrykte Muhammedtegninger.

- Da iranerne er klar over, at Det Udenrigspolitiske Nævns medlemmer hverken kan eller vil undskylde tegningerne, har nævnet besluttet at aflyse rejsen, hedder det i begrundelsen.

Den iranske ambassadør i Danmark skriver i et brev, afsendt lørdag på vegne af den komité i Iran, der er vært ved besøget, at sagen risikerer at overskygge besøget. Iranerne beder derfor om afstandtagen til, at en lang række danske aviser har genoptrykt en af tegningerne.

- Komiteen er af den opfattelse, at ethvert udsagn, i enhver form fra det danske udenrigspolitiske nævn, der fordømmer de seneste handlinger fra de danske aviser vil hjælpe med at overbevise den offentlige mening om, at danske myndigheder distancerer sig fra en handling, som muslimer opfatter som fornærmende og ekstremt smertefuld, hedder det i brevet fra ambassadøren.

Det har en lang række politikere allerede afvist at gøre med henvisning til, at der er ytringsfrihed i Danmark. Ambassadøren skriver videre, at genoptrykket får stor medieopmærksomhed i Mellemøsten.

Det er nævnets formand, Gitte Lillelund Bech (V), og næstformand, Jeppe Kofod (S), der i forening har besluttet at aflyse turen, der var planlagt fra den 18. til den 21. februar.

/ritzau/