Et flertal af de københavnske politikere vil have en lov, der forbyder køb af sex. Det skriver metroXpress mandag.

DEBAT: SKAL DET VÆRE FORBUDT AT KØBE SEX?

Problemet med prostituerede er i stigning i København og resten af landet. I dag er over halvdelen af de prostituerede i hovedstaden udenlandske kvinder, og eksperter mener, at mange af dem er kommet hertil som led i trafficking, altså organiseret kvindehandel.

Derfor har et flertal bestående af Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre, Enhedslisten og SF sendt en kraftig opfordring til regeringen om at forbyde sexkøb og samtidig få gang i sociale tiltag over for de prostituerede. Politikerne mener, at de kampagner, der skal få mændene til at lade være med at købe sex, har været utilstrækkelige.

- Der er behov for ny lovgivning, fordi prostitution for rigtig mange kvinder ikke er et frit valg, men udnyttelse. Vi mener ikke, at sex er en menneskeret. Og personligt mener jeg, der er behov for et forbud mod sexkøb, fordi prostitution har så tragiske konsekvenser for mange mennesker, siger Anne Vang, der er politisk ordfører for Socialdemokraterne i Borgerrepræsentationen.

Også socialborgmester Mikkel Warming fra Enhedslisten er tilhænger af et forbud mod sexkøb.

- Der er meget fornuft i at gøre det ulovligt at gå til prostituerede. Det gælder på alle markeder, at hvis man fjerner efterspørgslen, fjerner man også udbuddet. Men det må selvfølgelig aldrig stå alene, fordi prostitution samtidig er et socialt problem. Den nuværende lovgivning er en rodebutik, som forhindrer kommunen i at gøre en effektiv indsats. Prostitution på den ene side er et lovligt erhverv - men ikke sådan at prostituerede har ret til dagpenge eller er beskyttet af arbejdsmiljøloven, forklarer han.

I de fire partier er der dog ikke fuld enighed om, at forbud mod køb af sex er vejen til at tage hånd om prostitutionsproblemerne.

- Jeg har trukket mig som ordfører på det her område, fordi jeg ikke er enig i partiets linje med at kriminalisere sexkøb. Jeg vil ikke være med til at presse de prostituerede yderligere og gøre dem endnu mere udsatte. Men der er behov for lovgivning, som kan gøre op med vores dobbeltmoral, siger Frank Hedegaard (SF).

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Lene Espersen (K).