Dronningen Margrethe revsede i sin nytårstale danskernes drøm om det perfekte, det gnidningsløse og behagelige liv, der ikke må koste noget.

- Landet skal være yndigt, men det må ikke lugte. Byen skal være fuld af liv, men den må ikke larme. Alle vores ønsker skulle gerne opfyldes, men det må ikke koste noget.

Vi ser helst, at vort liv er fuldt af udfordringer, men de må endelig ikke blive for krævende eller medføre uberegnelige konsekvenser. Vi har jo indrettet os, så alle får det mest nødvendige, i hvert fald når det gælder de materielle goder.

De unge børnefamilier er hårdt spændt for. De har rygende travlt, de har høje ambitioner, og for mange af dem går drømmene også i opfyldelse, endda i højere grad end deres forældre og deres bedsteforældres håb og drømme, sagde dronningen.

- Men for nogle unge er det anderledes, de når måske ikke engang så langt, som at sætte sig nogle mål, de er udenfor endnu inden, de rigtigt får begyndt.

Men vi har et ansvar for hinanden, som vi måske var bedre til at forstå, dengang der var mindre at deles om.

- Vi skal også i det moderne, hurtige samfund kere os om andre. Vi bliver fattigere, hvis vi glemmer det. Og menneskelig fattigdom skulle nødig være prisen for materiel rigdom, fastslog dronningen.

Netop vores samfund med dets rigdomme og tryghed tiltrækker mennesker fra andre egne af verden, som også har drømme og håb.

Nydanskerne har selv et ansvar for at finde sig tilrette, ligeså vel som de "gamle" danskere har et ansvar for, at det sker.

- Det er helt nødvendigt, at man har et åbent sind og viljen til at finde sig tilrette. På samme måde er det vigtigt, at det samfund, som modtager de tilrejste, er parat til både at hjælpe, støtte og til at forklare, hvilke krav der stilles og hvilke regler, der gælder, sagde dronningen.

Vi har også et ansvar, når det gælder miljøet og den globale opvarmning. Udviklingen har konsekvenser for miljøet, og hvis vi ønsker, at vore efterkommere skal opleve glæden ved naturen, må vi tage et ansvar for at give det videre til de næste generationer, sagde dronningen.

På det personlige plan brugte dronningen lejligheden til at fortælle om glæden ved det fjerde barnebarn, prinsesse Isabella, og prins Joachims forlovelse med Marie Cavallier og takke for den varme interesse.

- At så mange tager del i alt, hvad der rører sig i vores familie, glæder sig med os, berører os alle dybt og fylder os med taknemmelighed.

Dronningens egne tanker går ofte til de familier, som sidder med sorgen og savnet af en, de havde kær, og som har ofret livet i Afghanistan eller Irak.

/ritzau/