Bjarne Riis og DIF bakker op om den nye WADA-kode, der opfordrer til at fælde dopingbagmændene.

Bagmændene.

Dem, der opfordrer. Dem, der leverer. Dem, der scorer kassen.

Det er først og fremmest dem, som den nye WADA-kode sigter mod at ramme. Hvis en dopingdømt atlet peger skurkene ud, kan han eller hun få nedsat sin straf.

- Bagmændene er de vigtigste, siger Team CSCs chef, Bjarne Riis til B.T.

- Man får nedsat sin straf, hvis man fortæller om andre. Det kan både være godt og ondt. Jeg vil sige, hvis det kan være med til at udrydde problemerne, jamen så fint, så er det godt nok. Det, der ikke måske, er, hvis det ryger rundt med rygter, der ikke er hold i, så bliver det farligt. Det nytter ikke, at alle siger hvad de har lyst til for at gøre sig interessante. Der skal være seriøsitet bag det, siger Bjarne Riis, der befinder sig i en af de mest dopingplagede idrætsgrene.

I Danmarks Idræts-forbund, DIF, har man i sær haft øje for bagmændene bag det omfattende dopingmisbrug i idrættens verden under WADA-kongressen i Madrid, hvor den nye kode blev vedtaget weekenden.

- Vi skal have mere fokus på alle dem, der befinder sig omkring de aktive udøvere. Det er heldigvis også et område, der optager flere og flere. Der bliver talt en del om, hvordan det offentlige kan være mere aktiv i forhold til at finde dopingbagmændene. For vi må jo erkende, at vi kan gøre mange ting fra idrættens side, men det med at komme helt til bunds i det kriminelle miljø inden for doping, der har vi ikke jordisk chance uden regeringerne står bagved, siger DIFs formand Niels Nygaard. At en advarsel frem over er advarsel uanset fra hvilken antidopingenhed, den kommer, er et stort plus i bekæmpelsen af doping, mener Bjarne Riis.

- Det synes jeg er fint. En advarsel er en advarsel. Alt det andet pjat kan vi ikke bruge til noget. Det er helt okay. Kendsgerningerne er jo, at man går efter at eliminere dopingmisbruget. At der slås hårdere ned, synes jeg i princippet er okay. Det gode er, at der er nogen, der vil gøre noget ved problemet og så gælder det om at finde de rigtige løsninger. Alle har den samme interesse: Doping skal udryddes, siger Bjarne Riis, der som bekendt baserede sin glorværdige karriere i 1990'erne på en cocktail af forskellige dopingpræparater.

Nu opfordrer han til fælles fodslag. En stemme i stedet for flere. Til sammenhæng og samarbejde.

- Det er fuldstændig grotesk, at man ikke alle sammen går i samme retning. Grotesk, at de forskellige instanser, ikke har de samme interesser. Så vil ASO lave deres egne kontroller i Frankrig, UCI laver deres eget. Vi har vores eget program. Alle burde have de samme programmer. Man skal samarbejde og høre på hinanden. Det kunne være lykken, hvis Anti Doping Danmark, UCI, WADA og så videre arbejder sammen, så rytterne for eksempel ikke bliver testet af tre forskellige på tre dage. Det er overkill. Og det er spil af ressourcer. Der skal være en koordinering, ellers er det useriøst. Der skal udvikles et system, som alle bruger. Man må håbe, at det sker, siger Bjarne Riis