Japansk forsker har udviklet en blød sælrobot til kærlighed. Robotterne rykker ind på de danske plejehjem. Ikke som i en uhyggelig science-fictionfilm, hvor mekaniske mennesker står klar til at overtage jobbet fra plejepersonalet. Men blandt andet i form af en robot med blød pels og brune øjne.

Robot-sælen Paro er en af flere teknologiske opfindelser, der skal hjælpe med at passe fremtidens ældre.

For der bliver flere og flere ældre og stadig færre varme hænder til at passe dem.

En af de store udfordringer for kommunerne i de kommende år bliver at få plejekabalen til at gå op. Det viser udregninger fra Kommunernes Landsforening.

I dag bliver den japanske ingeniør Takanori Shibatas robot forsøgsvis brugt i omkring 20 lande. Især i behandlingen af ældre med demens. I disse dage er Takanori på besøg i Danmark for at se, hvordan sælen bruges på danske plejehjem.

Takanori har tidligere sagt:

- Vi har testet den i øst og vest, i muslimske lande og i kristne. Med samme resultat.

Alle steder går Paro ind og vækker følelser, som var den et rigtigt kæledyr. Den løser op, skaber minder og giver tryghed - uden afføring, allergi og risiko for bid og krads.

I følge Takanori har man kunnet måle større hjerneaktivitet hos syv ud af 14 demente, der har leget med Paro.

Borgmester støtter
Generelt mener forskeren at kunne bevise, at otte ud af ni plejehjemsbeboere, der har kælet med Paro, har fået det bedre. Det er hans vision, at hver femte ældre skal have en robot-sæl.

Mogens Lønborg, der er konservativ sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, mener, at teknologien kan dække nogle behov hos de ældre, som ellers ikke ville blive dækket.

- Når arbejdsmarkedet er, som det er, og vi har svært ved at rekruttere personale, så har vi brug for hjælpemidler. Ikke for at smide mennesker ud og erstatte dem med robotter. Men for at udfylde et hul.

Robot-sælen reagerer på den mindste berøring fra de demente. Den piber, bevæger sig og appellerer til de ældres omsorgsgen. Og så har den tid til at sidde hos de demente i timevis.

Får glemte følelser frem
- Især for kvinder er der meget identitet gemt i at give omsorg, siger Lone Gaedt, der er fysioterapeut på Demenscentret Pilehuset. Desuden er hun leder af projektet 'Vær tryg', der skal udvikle ny teknologi til glæde for de demente.

Hun mener, at Paro kan lokke følelser frem hos de demente, som de har glemt. Derfor skal vi ikke være bange for robotterne. Mogens Lønborg er enig:

- Paro kan noget, som personalet ikke kan. Det skal vi ikke begræde.

Siden 1993 har Takanori drømt om at udvikle en personlig robot. Egentlig drømte han om en robot, der kunne gøre nytte i hjemmet.

Men 'støvsugeren var opfundet og opvaskeren fungerer ret godt som maskine'. Derfor fandt han på 'kæle-robotten'. Indtil videre er der 12 robot-sæler, der som en del af 'Vær tryg' projektet prøves af i Københavns Kommune.