Indbyggerne i den svenske by Valsjöby har igennem længere tid frygtet, at et menneske skulle blive dræbt af en af skovens mange bjørne. I morges fandt man en jæger, der var blevet dræbt.

Der er tale om en ca. 60 år gammel jæger. Hans lig blev fundet ved Valsjöby som ligger bare fire kilometer fra grænsen mellem Norge og Sverige.

Den 60-årige mand blev fundet af sit eget jagtselskab i nærheden af den hytte, hvor han boede. Meningen var, at jagten skulle være startet i morges, men blev udsat, da den pågældende ikke mødte op.

-Herefter begyndte de at lede efter ham. En af kammeraterne fandt mandens hund, som lå død få meter fra huset. - - Flere kom til, og de fandt efterfølgende den 60-årige død inde i et nærliggende krat med svære skader, ligesom tøjet var revet helt af ham, siger politiinspektør i Kromkom kommune, Bernt Petterson, til norske VG Nett.

Det menes, at hunden er blevet dræbt før manden. En bjørn opfatter nemlig ofte en hunds gøen som tegn på angreb, og så slår den selv til øjeblikkeligt, siger en ekspert til avisen.

Den lokale befolknings frygt skyldes, ifølge svenske Expressen, at de store bjørne har utroligt svært ved at finde bær i år – og det gør dem aggressive – og dermed ekstra farlige.

-En bjørn er et rovdyr, det må man ikke glemme. Og et rovdyr er klar til at dræbe, siger bjørneeksperten Lars Svanberg til den svenske avis.

At den tragiske ulykke fandt sted netop i den egn, kommer ikke bag på den svenske ekspert.

Således kan han berette, at mange ren-ejere netop i området har mistet utroligt mange dyr de seneste år på grund af bjørnene.

I maj fik en ren-ejer således tilladelse til at skyde en hel bjørnefamilie, som havde dræbt flere af hans dyr over en længere periode.

-Men normalt vil bjørnen holde sig fra mennesker, siger Lars Svanberg. Men manglen på mad får dem til at opsøge de steder, hvor der er mad.

Vi har også konstateret, at den pågældende bjørn, der dræbte den 60-årige har jagtet en stor elg – og det er et dyr som bjørnene normalt kun går efter i de tidlige forårsmåneder.

Bjørne-eksperten slår dog fast, at mange som har mødt en bjørn slipper væk uden problemer. Normalt er en bjørn kun farlig, hvis den er såret af f.eks. skud eller man kommer imellem den og dens unger. Ellers er den ret sky.

Sidst et menneske blev dræbt af en bjørn i Sverige var i 2004. Her blev en 40-årig jæger revet til døde af en hunbjørn syd for Jokkmokk. Inden dette skal man tilbage til 1902 for at finde et eksempel på, at en bjørns drab på et menneske i Sverige.