En demonstration på Nørrebro har omkring midnat udviklet sig alvorligt. Mere end 1000 unge er samlet. Og bl.a. i gang med at plyndre en Kvickly-butik. Området er fyldt med tåregas. I nat var der bål mange steder på Nørrebro.

Politiet kan også oplyse, at der er mange maskerede unge som kaster med brosten. Problemet er værst omkring Nørrebros Runddel erfarer Bt.dk.

Det mens at plyndringen af Kvickly er for at skaffe sig materiale, så der kan etableres et bål.

Lidt før kl 01 begyndte politiet at anvende tåregas.

Det var en demonstration til minde om Ungdomshuset på Jagtvej 69, der udviklede sig.

Trafikken i området er totalt stoppet. Nørrebrogade er spærret ved Nørrebros Runddel. De ca. 1000 unge forsøges omringet af politiet

Lidt efter klokken 1 begyndte der at opstå bål i gaden, ligesom flere containere blev sat i brand.

Udover plyndringen af den førnævnte Kvickly har de unge også smadret vinduerne i den nærliggende 7-Eleven butik samt flere andre forretninger i nærheden.

Ved 1.15 tiden havde politiet omringet demonstrationen ved Nørrebros Runddel med otte gruppevogne.

Via højtaleren bad politiet de unge om at opløse demonstrationen og forlade området i ro og orden.

Godt halvdelen fulgte politiets ordre, men den traditionelle hårde kerne på ca. 400 er stadig i uroens centrum, og viser ikke tegn på at vige en tomme. Området bombarderes fortsat med tåregas.

Nogle begynder at sive hen i de tilstødende gader. Evt. for at omgruppere sig. Imens fortsatte andre med at kaste brosten mod de otte politivogne. Betjente i vognene sidder klar med gasmasker på.

Ved ca. 1.30 tiden kunne politiet fortælle om de første anholdelser. Mindst to var på det tidspunkt ført hen i området ved Panum-instituttet.

Nørrebro brænder

- Det her er ikke mere en demonstration. Det kan kun karaktiseres som rene optøjer. Nørrebro brænder, siger den centrale vagtleder, Mads Firling til Ritzau, kort efter kl 1.30.

- Det vil kræve en hel hær at stoppe optøjerne. Lige nu er målet bare at begrænse skaderne mest muligt, så folk kan føle sig trygge, siger han.

Omkring kl. 1.30 ankom også de første slukningskøretøjer erfarer Bt.dk. Der satses primært på at få slukket de påsatte brande ved runddelen. De fleste unge var nu væk fra selve runddelen - og søgt ly i de nærliggende sidegader. Angiveligt på grund af den generende tåregas.

Ved 1.45 tiden kunne politiet også konstatere, at en lille gruppe unge var ved at kravle ind i en bygning ved Stengade, som ligger ca. 500 m væk fra Nørrebros Runddel - på vej mod byen.

Også Møllegade og Elmegade var nu mål for de unges hærgen. De to gader er tæt beliggende ved førnævnte Stengade - og ligeledes sidegader til Nørrebrogade. Samtidig begyndte en indbrudsalarm at starte ved Stengade.

Ikke-demonstranter stjæler spritus

Ved 2-tiden fik politiet et nyt problem. Folk, der ikke havde noget med de unge og demonstrationen at gøre, trængte ind i den smadrede Kvickly-butik og begyndte at tage spiritus.

Samtidig fortsatte autonome ned af Elmegade, der forbinder Nørrebrogade med Sct. Hans Torv. Ved Egegade, en sidegade til Elmegade, begyndte de at tænde bål.

Kl 2.05: Politiet i de otte gruppevogne er nu komet ud på gaden - og henstiller til folk om at gå hjem. Også folk der bor i området, som er på vej hjem efter en hyggelig tur inde i København, bedes hurtigt om at søge ind i deres lejlighed.

Efter at politiet er kommet ud på gaden er de endnu ikke blevet angrebet af de unge - og har derfor ikke trukket stavene.

Det er også lykkedes for Københavns Brandvæsen at få fjernet så meget fra gaden, at taxaer kan liste sig igennem mellem barrikaderne.

Lyskrydsene virker fortsat, men det meste af Nørrebro fra Folkets Park til runddelen er uden gadebelysning.

Flere bål

Nogle af de unge, der var trængt ned i sidegaderne var nu nået hen til Mimersgade, og havde der fået sat gang i tre bål.

Og det blev værre endnu. Omkring 2.15 kunne folk fortælle om bål i såvel Lundtoftegade, Hillerødgade og Blågårdsgade udover førnævnte steder. Nørrebrogade, tæt ved Fælledvej, blev også udsat for hærværk (knuste ruder), ligesom der blev lavet bål.

Politiet opfordrede i nat til ikke at kalde 112, hvis ikke det var strengt nødvendigt.

Ved Nørre Alle gik autonome i gang med at vælte biler.

Siden gik det ud over Danske Bank på Nørrebrogade tæt ved Fælledvej, hvor der blev udøvet hærværk. I det hele taget var utroligt mange forretninger blevet udsat for hærværk.

Ved 3.40 tiden så man den første Hollændervogn - det var ved Elmegade. Man kan undre sig lidt over, at politiet ikke tidligere i forløbet havde anvendt de specialbyggede biler.