Overborgmesteren er træt af Kramers stil. Indretter sit kontor med specialdesignede møbler. Ud til højre med klassikerne, og ind med det minimalistiske look.

Ritt Bjerregaard muger ud i sine kontorer og køber specialdesignede møbler for 850.000 kr.

- Der er ingen grund til at overdrive, og Ritt Bjerregaard gør sig meget sårbar overfor kritik, når hun bruger pengene på den måde, siger hendes bekymrede borgmesterkollega Martin Geertsen fra Venstre.

Renoveringen går ud over den klassiske Børge Mogensen lædersofa, de fine kongemøbler og det sorte hæve-sænke skrivebord. Overborgmester Ritt Bjerregaard er træt af at sidde i et kontormuseum, der med sine tunge snedkermøbler passende kan kaldes for Kramers Mindestue.

Efter halvandet år i borgmesterstolen har hun besluttet at indføre et nyt og mere minimalistisk look på Københavns rådhus, og renoveringen har stået på hele sommeren.

Da hele det store hus på Rådhuspladsen er totalfredet, har Kulturarvstyrelsen på forhånd forbudt hende at pille ved silketapeterne, træpanelerne og de korpulente lysekroner i lofterne. Møblerne er derimod bare et levn fra forgængeren Jens Kramer Mikkelsens æra. De kasseres med hård hånd.

- Med den ny overborgmester og ansættelsen af en række nye medarbejdere er der opstået et naturligt opbrud, der samtidig giver os en god anledning til at renovere kontorene, siger hendes sekretariatschef Jesper Rønnow Simonsen.

Han har planlagt renoveringen med arkitekt Dorthe Andersen og forventer, at det hele står klar i løbet af nogle uger. Gulvene er blevet slebet og lakeret, og de to forkontorer er blevet udstyret med unikke kontormøbler, der er bygget på et møbelsnedkeri specielt til lejligheden.

Kontoret males grønt
Håndværkerne mangler kun at give den ferierende Ritt Bjerregaards eget kontor en overhaling. Hun får et nyt kombineret skrive- og mødebord. Det males grønt, så det matcher væggenes grønne silkegobeliner.

Dorthe Andersen har desuden fået en ung nyuddannet tekstildesigner fra Københavns Designhøjskole til at tegne et mønster, der henter inspiration i lysekronens udskæringer og i silketapetet. Det skal printes på betrækket til hendes ny sofa, så nyt og gammelt går hånd i hånd.

- Det er en nutidig scenografi, der ikke rører ved det oprindelige. Vi gør ikke vold på rådhusets arkitekt Martin Nyrup, siger Dorthe Andersen.

I Ritts sekretariat er man ikke skræmt af den voldsomme politiske polemik, der fulgte i kølvandet på renoveringen af borgmester Bo Asmus Kjeldgaards kontor. Regningen endte på 3,4 mio. kr. og i alt syv kontorer. I den sammenligning er 850.000 kr. et mindre beløb, men borgmester Martin Geertsen er alligevel kritisk.

- Jeg synes, at overborgmesteren gør sig enorm sårbar på den konto, når man tænker på, at mange af kommunens instituioner er meget nedslidte. Man skal ikke sende det signal, at vi her på rådhuset mæsker os, mens borgerne må klare sig med deres nedslidte skoler og idrætsanlæg, siger Martin Geertsen.

Deltag i debatten om Ritt Bjerregaard her