Vred og ked af det efter racistisk tilsvining har Zindy Laursen holdt lav profil. Men nu kan det være nok

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>»I USA var avisen blevet sagsøgt, og var kommet til at betale en kæmpe-erstatning!«

Vreden lyser ud af øjnene på Zindy Laursen. For første gang udtaler hun sig offentligt om, da Ekstra Bladet 1. januar i år kaldte hende »negerfisse«. Og hun er stadig vred.

Igennem hele sit liv har Zindy, som har en sort far og en hvid mor, været vant til den almindelige danske »hygge«racisme og har lært at leve med det, selv om hun synes, det er yderst uacceptabelt. Men at blive kaldt »negerfisse« i et stort dansk dagblad kom virkelig som et chok for hende.

»Sig mig, hvad fanden bilder journalisten sig ind? Jeg er dansker, ikke neger! Når ordet neger i det hele taget bliver brugt, bliver vi bombet tilbage til slavetiden,« lyder det vredt fra Zindy, inden hun fortsætter:

»Jeg blev også meget, meget ked af det.

Pludselig blev der lagt en distance til mig - jeg var ikke mere en del af fællesskabet. Jeg blev sat uden for døren. Det er meget sårende. Danmark er mit fædreland, her er jeg vokset op, i Svendborg, med frikadeller og det hele.

Minoriteter får ofte sablen i Danmark, og nu må det være nok!«

Energi efter vrede
Men Zindy er ingen svækling, så trods vreden over den racistiske bemærkning er hun (stadig) en glad og super-energisk kvinde, som kører på med sin solo-karriere.

For første gang i seks år ligger der på mandag et solo-album fra hende i handelen.

Albummet hedder »Reach Out«. Denne gang har hun selv, helt alene, skrevet to numre til albummet, hvilket hun ikke har prøvet før.

Det ene er »Crying Days Are Over«, som hun synger sammen med Andy Roda. Det andet er balladen »Still In Love With You«.

På nær de to numre, som Zindy selv har skrevet, er resten cover-versioner af soulklassikere, som Zindy er vokset op med.

Mor var prøveklud
»Jeg har brugt min 50-årige mor som barometer. Hvis hun kunne lide numrene og kendte dem, kom de med,« griner Zindy.

Som bekendt bor Zindy nu i New York, hvilket hun har gjort i to år. Og selv om det store gennembrud derovre ikke er kommet endnu, så fortvivler hun ikke. Hun har rigeligt at lave - og så har hun en god dansk ven, som hun får snakket dansk med.

»Jeg arbejder meget i mit hjemmestudie og med nogle musikere. Så træner jeg flere gange om ugen. Og når jeg har fri, går jeg ud og »networker« (bygger netværk op = lærer folk i branchen at kende) med Andy Roda, som også bor derovre,« fortæller Zindy.

Andy Roda udgav i 1999 et album på Virgin herhjemme, og siden har man ikke hørt meget til ham. Men nu skulle han være i gang med at lægge sidste hånd på et album i New York. Indtil da må vi nøjes med hans stemme på Zindys album.

Turné i USA
Vi kommer til at se en del til Zindy i Danmark den kommende tid. Dels skal hun reklamere for sit album, og dels har hun hovedrollen som Sally Bowles i musicalen »Cabaret«, som får premiere på Holstebro Musikteater 21. januar.

Derefter vil Zindy kaste al sin energi på at gøre amerikanerne opmærksomme på sin eksistens - og skrive en masse nye sange.

»Dette album regner jeg ikke med at kunne udgive i USA. De er ikke så glade for cover-album.

Men jeg kan vise det til folk i branchen derovre, og så planlægger jeg en turne på små spillesteder i New York til næste forår. Så håber jeg, at de får øjnene op for mig,« lyder det optimistisk.

»Næste gang vil jeg gerne lave et helt album kun med egne sange,« fortæller Zindy. fhk@bt.dk