Overfald efter overfald i Gellerup-ghettoen har gjort Susanne Petersen til fange i sit eget hjem, fordi hun er bange.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>»Jeg går aldrig udenfor efter klokken 16 om vinteren og efter klokken 18 om sommeren - det tør jeg simpelthen ikke. Jeg er bange for at blive overfaldet. Det er som at sidde i husarrest i sit eget hjem.«

Susanne Petersen er 54 år, aktiv kristen, bor i Gellerupparken i Århus, og er i løbet af de sidste otte år blevet overfaldet otte gange - alle gange af indvandrere. Hun er et af de mange ofre for den massive kriminalitet, der i dag findes i en af Danmarks største ghettoer.

For bare tre uger siden skete det seneste overfald, og i løbet af de sidste syv måneder alene, er Susanne Petersen blevet overfaldet tre gange.

Første gang Susanne Petersen blev overfaldet var i november 1995:

»Jeg var på vej hjem, da en mand pludselig overfaldt mig og smed mig ned i asfalten. Han slog mig i hovedet, og det eneste, jeg tænkte på var, at nu ville han voldtage mig, og om han havde en kniv. Han tog så heldigvis kun mine penge og stak af,« husker hun.

Truet på livet
I maj måned 1998 var Susanne ude for et af de overfald, der tog hårdest på hende - hun blev truet på livet.

»Jeg kommer gående, mens det stadig er lyst, da to drenge pludselig er lige bag mig. Den ene råber »hit med pengene, eller vi skyder«. Jeg bliver utrolig bange og bliver ved med at sige, at jeg ingen penge har. Til sidst løber de,« fortæller hun.

Men reaktionen på den voldsomme oplevelse kom ikke med det samme.

»Jeg lå hel natten og tænkte på, hvad der var sket og kunne ikke sove.

Først næste dag gik det op for mig, at jeg var blevet truet på livet, og så begyndte jeg at græde,« siger Susanne Petersen. Hun kontaktede sin voksne søn, der straks kom hjem til hende. Sammen gik de til politiet for at anmelde overfaldet, men politiet var ikke særligt imødekommende.

»De sagde til mig, at der jo ikke var sket mig noget. Jeg havde jo ingen skrammer og havde ikke fået stjålet noget. Men psykisk var jeg ramt meget hårdt,« siger Susanne Petersen.

Efter overfaldet begyndte hun at gå til krise-psykolog, men det stoppede hun hurtigt med igen, da hun ikke følte, at det havde nogen effekt.

Overfaldet af børn
Den 13. oktober sidste år blev Susanne Petersen så overfaldet igen. Denne gang af en gruppe på omkring ti indvandrer-børn i 10-12 års alderen.

»De tog min taske fra mig og stjal alt, hvad der var i den. Jeg kunne intet stille op. Selv om de kun var 10-12 år gamle kunne de sagtens klare mig, fordi de var så mange,« fortæller Susanne Petersen.

Blot 17 dage efter var hun ude for endnu et overfald.

Erklæret kristen
»To fyre prøvede at stjæle min taske - hanken blev rykket over, men de fik ikke tasken. Men derefter løb de ikke. De blev bare stående og fortsatte med at genere mig,« forklarer Susanne Petersen. Begge overfald blev meldt til politiet.

Susanne mener selv, at der er to årsager til, at hun har været offer for så mange overfald. For det første er hun lille og spinkel af kropsbygning, hvilket gør hende et nemt offer. Og for det andet er hun erklæret kristen og optræder hver uge i kristne indslag i lokalradioen.

I år har Susanne Petersen allerede haft nærkontakt med de unge, kriminelle indvandrere to gange. Den ene gang tømte de hendes lommer foran hendes egen hoveddør. Den anden gang blev hun antastet på gaden, hvor hun blev slået, mens de spurgte hende, om hun havde nogle penge. Hun slap uskadt fra begge episoder, hvoraf den sidste skete så sent som tre uger siden.

Foruden de mange fysiske overfald og trusler er Susanne Petersen to gange blevet udsat for seksuelle tilråb fra grupper af unge indvandrere, mens hun ventede på bussen.

»De spurgte, om jeg ikke ville dele min kusse med dem, og om jeg ville se deres pik. Der var ingen grænser for de ydmygende ting, de sagde til mig. Jeg var skræmt fra vid og sans, fordi jeg frygtede, hvad der nu ville ske.« fortæller Susanne Petersen.

Hun blev begge gange reddet, da bussen kom, så hun kunne komme i sikkerhed dér.

Susanne Petersen har anmeldt fire af de otte sager til politiet, men i ingen af sagerne har politiet kunnet finde frem til gerningsmændene.

Hun er i dag skrevet op til en seniorbolig i Hammel.

»Jeg har ellers sådan en dejlig lejlighed, hvor jeg bor nu. Men jeg vil bo et sted, hvor jeg kan få lov til at gå i fred,« siger Susanne Petersen.

sfa@bt.dk