Regeringen udpeger stadig flere eksperter med klare forbindelser til Venstre og de Konservative. Kun et år efter det store opgør med smagsdommerne, der kostede flere end 100 råd og nævn livet, er der ved at tegne sig et nyt mønster, hvor regeringen selv udpeger venner, partifæller og borgerlige meningsfæller, når lejlighed byder sig.

Senest er statsminister Anders Fogh Rasmussens personlige ven og partifælle, administrerende direktør Fritz H. Schur, blevet formand for Post Danmarks bestyrelse. Han er også medlem af bestyrelsen i SAS og en fast gæst på Venstres landsmøder. Fritz H. Schur afløser tidligere finansminister Palle Simonsen.

»Det afslører med al tydelighed den hulhed, der lå i regeringens opgør med smagsdommere sidste år,« siger Socialdemokraternes udenrigsordfører Jeppe Kofod.

Han synes, det er »dybt problematisk«, at man nu sætter sine egne partifæller ind alle mulige steder.

»Det viser, at man er parat til at tale med to tunger for at få kontrol med den politiske meningsdannelse i Danmark. Jeg tror desværre, at det er en bevidst strategi, der har til hensigt at stække den fri debat og stadfæste regeringens egen magtfuldkommenhed,« siger Jeppe Kofod.

Kulturminister Brian Mikkelsen har netop udpeget den borgerlige klummeskriver og forfatter Claes Kastholm Hansen til posten som formand for Litteraturudvalget under Statens Kunstråd.

Markante udnævnelser fra Foghs første regeringsår var Uffe Ellemann-Jensen, som blev formand for Center for Internationale Studier og Menneskerettigheder, samt Bjørn Lomborg, der blev ansat som direktør for det nyoprettede Institut for Miljøvurdering.

På universiteterne har en hær af erhvervsfolk overtaget bestyrelsesposterne, og på TV 2 blev Entreprenørforeningens direktør Erik Ross Pedersen indsat som bestyrelsesformand med licens til at fyre stationens daværende direktør Cristina Lage og sælge TV 2 til højestbydende.

Mest blæst har der imidlertid været om de to borgerlige medlemmer af DRs bestyrelse, Karsten Madsen (V) og Søren Espersen (DF). Borgfreden i bestyrelseslokalet blev brudt, da de offentligt anklagede TV-Avisens dækning af Irak-krigen for at være ensidig.

Den radikale leder, Marianne Jelved, anklager regeringen for kun at ville diskutere med sig selv. »Jeg bryder mig ikke om tonen i DRs bestyrelse. Den er slem, og den er en videreførelse af Foghs opgør med smagsdommere,« siger hun.

Marianne Jelved er også meget irriteret over, at regeringen sætter etiketter i panden på folk, som man ikke bryder sig om.

»Man siger om mig, at jeg hører til »godhedsindustrien«. Derfor behøver man ikke at diskutere med mig. På den måde bliver debatten lukket, og det er meget ubehageligt for demokratiet,« siger hun.