Vælg rigtigt! Flere solcremer kan give dig og dit barn allergi og udslæt

Når du smører dig selv og dine børn ind i solcreme for at beskytte mod solens stråler, risikerer du samtidig, at særligt dit barn udvikler allergi. Mange solcremer er nemlig unødigt fyldt med parfume, konserveringsmidler, farvestoffer og allergifremkaldende solfiltre.

Det viser en test af solcremer til børn og voksne, som Astma-Allergi Danmark har lavet for BT.

- Det er et generelt problem med allergifremkaldende stoffer i solcremer. Det største problem er parfumestofferne, som ikke har nogen funktion i cremen – udover duft – og solfilteret Octocrylene, som vi de seneste år har oplevet, at flere børn reagerer voldsomt allergisk over for, siger Astma-Allergi Danmarks toksikolog Ewa Daniél.

I både testen af solcremer til voksne og børn taber Nivea, fordi cremerne indeholder solfilteret Octocrylene samt 10-12 ud af de 26 stoffer fra EU`s liste over særligt allergifremkaldende parfumestoffer.

Solcremen fra Nivea til børn ’Nivea sun kids caringsun spray, faktor 20' markedsfører sig flere steder på nettet som: 'specielt udviklet til børns sarte hud’ og 'hjælper til med at reducere risikoen for solallergi'. Men testen viser, at særligt denne solcreme indeholder mange allergifremkaldende stoffer.

- Vi synes, det er problematisk, at en solcreme, der direkte henvender sig til børn, indeholder så mange stoffer, som kan give børnene kontaktallergi, siger Ewa Daniél.

Nivea ønsker ikke at uddybe over for BT, hvorfor deres solcremer til børn indeholder så mange stoffer, der kan være allergifremkaldende, og om markedsføringen er misvisende. Men i en mail skriver Erik Frisk, der er administrerende direktør for firmaet Beiersdorf, som bl.a. markedsfører Niveas produkter.

- Ud over naturligvis at overholde alle lovgivningsmæssige krav, er de ingredienser, sammensætninger og koncentrationer vi bruger sikre og hudvenlige både for børn og voksne. Man kan ikke konkludere, at fordi en ingrediens har bivirkninger ved koncentrationer, der langt overstiger de tilladte, også har bivirkninger ved de lave koncentrationer, vi anvender dem i. Derfor kan man ikke konkludere, at et produkt er skadeligt blot ved at se på indholdsdeklarationen.

Ifølge Astma-Allergi Danmark er det vigtigt at være opmærksom på kemi i solcreme, da vi ofte smører os meget mere ind i solcreme end med en almindelig creme i sommermånederne – over hele kroppen og flere gange dagligt.

Jo mere du udsættes for de allergifremkaldende stoffer, jo større er risikoen for at udvikle allergi. Og når først man har fået allergi, så er den der resten af livet.

BT i samarbejde med Astma Allergi Danmark

Med BT Plus får du:

-Test af fem solcremer til børn

-Test af fem solcremer til voksne

Der er ved testen blevet set på solfilter, konserveringsmidler, farvestoffer og parfume. På baggrund af indholdsstofferne er der blevet foretaget en risikovurdering ift. allergi.

-12 gode råd til at undgå problematiske stoffer i din solcreme

BT PLUS anbefaler også:

Guide: Undgå UV-skader i øjnene

Solbeskyttelse kan give kræft

Så farligt er dit vaskemiddel