Vi er en nation af afhængige. Listen over vores 'yndlings-stoffer' er lang og tæller blandt andet alkohol, medicin, sex, shopping, spil, arbejde, kaffe, mad, sukker og tobak.

- I hvert fald seks ud af ti voksne danskere er fanget i en eller anden form for afhængighed, men det helt præcise antal kendes ikke. For mange er afhængige af flere ting samtidig, siger misbrugskonsulent og psykoterapeut Lotte Christiansen, der på sin klinik i København hver dag behandler forskellige typer af afhængighed.

Er du afhængig eller i farezonen? Disse artikler gennemgår afhængighed af sukker, medicin, jobbet, sex, shopping, spil, cigaretter og internettet. Hvad er symptomerne? Hvordan kommer man videre? Og hvem kan hjælpe dig?


Seks ud af 10 danskere kæmper med en eller anden form for afhængighed. Og alle er i risikogruppen, siger ekspert.

Vi er en nation af afhængige. Listen over vores »yndlings-stoffer« er lang og tæller blandt andet alkohol, medicin, sex, shopping, spil, arbejde, kaffe, mad, sukker og tobak.

- I hvert fald seks ud af ti voksne danskere er fanget i en eller anden form for afhængighed, men det helt præcise antal kendes ikke. For mange er afhængige af flere ting samtidig, siger misbrugskonsulent og psykoterapeut Lotte Christiansen, der på sin klinik i København hver dag behandler forskellige typer af afhængighed.

Neuropsykolog og hjerneforsker Morten Overgaard fra Aarhus Universitet forsker i afhængigheden .

Han mener, at alle voksne danskere er i risikozonen for at blive afhængige. Forklaringen findes i belønningssystemet i hjernen. Når vi føler glæde, velbehag og tilfredshed, skyldes det, at der frigives stoffet dopamin - en såkaldt neurotransmitter, i hjernen.

Alt fra cola til sex

- Definitionen er ret enkel: Man er afhængig, hvis man får psykiske eller fysiske symptomer - kald det bare abstinenser - i det øjeblik, man skal undvære det afhængighedsskabende stof. Det kan være alt lige fra cola til sex. Alle kan blive afhængige og er det formentlig i en eller anden grad, siger Morten Overgaard.

- Hjernen er utrolig plastisk - let at forme og præge. Der er rigtig meget, som kan udløse dopamin. Bare det at kigge på noget smukt, f.eks. et kunstværk, kan udløse dopamin. Det samme kan spændende og farlige oplevelser, f.eks. paragliding eller riverrafting.

Eller bare det at sidde og zappe rundt på sit tv. Den belønnning kan hjernen meget let blive afhængig af. Nogen har fra fødslen en nedsat evne til at optage eller frigive dopamin i hjernen. Det kan betyde en større risiko for afhængighed.

Fanges i en ond cirkel

En meget typisk afhængighed er den stærke, uimodståelige trang til sukker.

- Når man spiser meget sukker, producerer kroppen selv mindre glukose. Så man bliver afhængig af at snuppe f.eks. en yankiebar osv. Man fanges let i en ond cirkel af sukker-afhængighed.

Skal man slippe ud af den igen, er det vigtigt at spise rigeligt med protein, der stimulerer hjernen til at danne tryptofan og serotonin.

Det er også vigtigt, at man kun spiser hver tredje time, så fordøjelsessystemet får fred til at arbejde, siger misbrugskonsulent Jan Josefsen, der i mange år har behandlet sukker-afhængige.

Alt har fællestræk

Ifølge misbrugskonsulent Lotte Christiansen har mange former for afhængighed baggrund i barndommen:

- Den stærkt afhængige - f.eks. den sex- eller kærligheds-hungrende - vil som regel have baggrund i en dysfunktionel familie. Med en mor eller far, der selv var afhængig. Som barn savnede han eller hun opmærksomhed og fik måske ikke nok kærlighed.

Al afhængighed har fællestræk. Også ved mad- og sukker-afhængighed handler det i høj grad om at dulme nogle følelser, som ubevidst styrer os.