Et ustabilt blodsukker kan være en tikkende bombe under dit helbred. Det kan ikke kun føre til fedme og diabetes, men også kræft og hjertesygdom, viser ny forskning.

En stor undersøgelse viser, at især kvinder, der mest spiser hurtige kulhydrater som sukker, hvidt brød, pizza og hvide ris og dermed sparker til blodsukkeret, løber en mere end dobbelt så stor risiko for at udvikle en hjertesygdom som de kvinder, som holder sig til de mindre hurtige kulhydrater.

Med Plus får du:
- Hele artiklen 'Få styr på dit blodsukker'
- Fem kvinders bud på, hvordan de passer på sig selv
- Syv råd til at få styr på dit blodsukker


Et ustabilt blodsukker kan være en tikkende bombe under dit helbred. Det kan ikke kun føre til fedme og diabetes, men også kræft og hjertesygdom, viser ny forskning.

En ny, stor undersøgelse viser, at kvinder, der mest spiser hurtige kulhydrater som sukker, hvidt brød, pizza og hvide ris og dermed sparker til blodsukkeret, løber en mere end dobbelt så stor risiko for at udvikle en hjertesygdom som de kvinder, som holder sig til de mindre hurtige kulhydrater.

Mænd er ifølge undersøgelsen ikke udsat for den samme store risiko, selv om de også spiser mange af de hurtige kulhydrater.

Troværdig undersøgelse

- Undersøgelsen er interessant og troværdig, fordi ikke færre end 48.000 kvinder og mænd er blevet fulgt nøje gennem en årrække. Vi ved allerede, at de hurtige kulhydrater som f.eks. sukker øger koncentrationen af skadeligt blodfedt – de såkaldte triglycerider – og samtidig nedsætter mængden af det gode, beskyttende HDL-kolesterol.

At specielt kvinder er udsatte for at få hjertesygdom, som påvist i denne undersøgelse, kan skyldes hormonelle forhold, og at kvinders næringsomsætning i kroppen ikke foregår som mænds, siger Christian Bitz, ernæringsforsker, kendt fra bl.a. TV2s 'Go´morgen Danmark'.

Det store studie fra det italienske forskningsinstitut Fondazione IRCCS viser, at kvinder, som spiste en kost med højt GI (Glykæmisk indeks: Et tal for stigningen i blodsukkeret, efter at du har indtaget en fødevare), løb helt præcist 2,24 gange så stor en risko for at få en alvorlig og måske livstruende hjertesygdom sammenlignet med den gruppe kvinder, som langt overvejende spiste mad med lavt GI, dvs. grøntsager, frugt og fuldkornsprodukter.

Også risiko for kræft

- Undersøgelsen siger noget om vigtigheden af at holde blodsukkeret så stabilt som muligt – og det betyder kort og godt mere groft og færre raffinerede produkter med hurtigt optagelige kulhydrater. Men selv om studiet med 48.000 personer er meget omfattende, har vi brug for yderligere undersøgelser på området for at fastslå kvinders præcise hjerterisiko, siger ernæringsforsker Christian Bitz.

Det er ikke kun hjertet, som tilsyneladende er i fare, hvis det halter med at styre blodsukkeret. Også kræft er en risiko.

Således viser en ny svensk undersøgelse, at høje blodsukker-værdier er lig med en øget risiko for ikke mindre end fem forskellige kræftformer. Det drejer sig om hudkræft, bugspytkirtelkræft, livmoderkræft, urinvejskræft og brystkræft hos kvinder under 49 år.

Hold øje med blodsukkeret

- Det er derfor en rigtig god idé at holde godt øje med sit blodsukker. Du kan måle det selv eller få det tjekket hos lægen.

Et blodsukker, der ustandselig drøner op og ned, udgør en alvorlig fare for helbredet, lyder rådet fra Carsten Vagn-Hansen, kendt radio- og tv-læge og forfatter til flere lægebøger.

Læge Jerk W. Langer råder især de 'sukkerafhængige' til at spise flere små måltider:

- Allerbedst er det faktisk at gå og småspise – 'græsse' – det meste af dagen.

Lige så vigtigt er det at spise mange fuldkornsprodukter som groft brød, brune ris og fuldkornspasta. Det udjævner sukkeroptagelsen og modvirker de store udsving i blodsukkeret.