I Danmark findes flere end 1.000 plejeprodukter, som er stærkt mistænkt for at forstyrre hormoner og give kræft.
 
Vi vasker vores hår med shampoo og kroppen med shower gel. Smører den tørre hud med cremer og sætter håret med voks og mousse.
Hver eneste dag udsættes langt de fleste danskere for en perlerække af hormonforstyrrende stoffer. Stoffer, der ved flere videnskabelige forsøg på dyr har vist sig at have skadelige effekter som ringe sædkvalitet, at piger får bryster som 8-årige og at flere får kræft.

Forkæl din hud og dit hår med lækre produkter. Sådan lyder det ofte fra producenter som Nivea, L'Oreal og The Body Shop. Men sandheden er, at rigtig mange af deres produkter indeholder stoffer, der er under stærk mistanke for at være hormonforstyrrende.

Med Plus får du:
- Se listen over hvilke producenter, der er de største hormonkemi-syndere
- Se hvilke 17 stoffer i kosmetik- og plejeprodukter, som du bør undgå
- Se hvilke producenter, der er det sikre valg


Forkæl din hud og dit hår med lækre produkter. Sådan lyder det ofte fra producenter som Nivea, L’Oreal og The Body Shop. Men sandheden er, at rigtig mange af deres produkter indeholder stoffer, der er under stærk mistanke for at være hormonforstyrrende.

Det skal være meget lettere at kunne fravælge produkter med hormonforstyrrende stoffer. Det svarer forbrugerne i Forbrugerrådets helt nye undersøgelse af danskernes holdning til hormonkemi.

Vi vasker vores hår med shampoo og kroppen med shower gel. Smører den tørre hud med cremer og sætter håret med voks og mousse. Hver eneste dag udsættes langt de fleste danskere for en perlerække af hormonforstyrrende stoffer. Stoffer, der ved flere videnskabelige forsøg på dyr har vist sig at have skadelige effekter som ringe sædkvalitet og kræft.

Kender ikke stofferne

Men to ud af tre forbrugere ved ikke, hvilke stoffer de skal undgå for at mindske risikoen for at blive udsat for hormonforstyrrende påvirkning, viser Forbrugerrådets nye undersøgelse.

- Det er meget forståeligt, at folk ikke ved, hvad de skal se efter, når de står med en shampoo i hånden. De 17 mest farlige hormonforstyrrende stoffer har jo svære navne på 37 bogstaver, så det kan være meget svært at gennemskue, siger Forbrugerrådets formand, Camilla Hersom.

I 2007 offentliggjorde EU Kommissionen en liste over 553 stoffer, som har vist hormonforstyrrende egenskaber. At piger får bryster som 8-årige, mænds sædkvalitet forringes, og langt fl ere får testikelkræft, er blot nogle af de problemer, som Rigshospitalets Afdeling for Vækst og Reproduktion mistænker hormonforstyrrende stoffer for at være årsag til.

I plejeprodukter findes 17 stoffer, som har vist hormonforstyrrende effekt i mindst ét dyreforsøg. Resultaterne betyder, at de 17 stoffer også er under mistanke for at være skadelige for mennesker.

Forskning har de senere år også vist, at selv små, ’uskadelige’ mængder af et stof kan have en skadelig effekt, hvis det kombineres med andre stoffer i ’uskadelige’ mængder.

Bør forbydes


Ifølge Forbrugerrådet taler forskningsresultaterne deres tydelige sprog.

- Det er vores holdning, at man helt bør forbyde de her stoffer. De hører overhovedet ikke hjemme i forbrugerprodukter. De skal helt fjernes fra produkterne, siger Camilla Hersom.

Forbrugerrådet kontakter løbende de producenter, som har produkter, der indeholder stoffer med en hormonforstyrrende virkning. I Danmark er det Nivea, L’oreal og The Body Shop, der har fl est produkter på hylderne med de 17 mistænkte stoffer. Men alle tre fi rmaer og fl ere andre ignorerer henvendelserne eller afviser blankt at fjerne stofferne.

- Jeg synes, det er et udtryk for en utrolig arrogance, når de i mange tilfælde ikke svarer eller bare siger nej. Jeg forstår ikke, at man som producent kan være ligeglad med de sundhedsmæssige konsekvenser af ens produkt, siger Camilla Hersom