Amerikanske atleter vil ikke finde sig i, at Donald Trump kalder sin nedladende kommentar om kvinder for ‘mandehørm i omklædningsrummet’. ‘Vi respekterer kvinder’, påstår de. Men er det nu også rigtigt?

I enhver anden uge ville bemærkningen have sendt chokbølger gennem medielandskabet og befolkningen. I enhver anden uge ville manden bag bemærkningen have været en af de mest forhadte i landet og omdrejningspunktet for den debat, der lige nu optager USA.

»I min profession lærer de os, at vi skal huske at tage kondomet med, hvis man ikke kan skylle det ud i toilettet. Det er normen i min profession,« lød det ifølge flere amerikanske medier fra basketballstjernen Derrick Rose fra New York Knicks, da han tirsdag afgav vidneforklaring i en civil retssag, hvor han og to andre står anklaget for at have bedøvet og gruppevoldtaget en ung kvinde for derefter at putte det brugte kondom i lommen, så sporene var slettet.

Derrick Rose hævder, at sexakten skete med kvindens velsignelse, og at han havde lært af NBA på et seminar som førsteårsspiller i 2008 at være ‘forsigtig med, hvad man gjorde med brugte kondomer’, fordi man aldrig kan vide, hvad kvinder kan finde på. Derrick Roses ‘brug og smid væk’-tilgang til kvinder gjaldt altså ikke kondomer, lod han forstå.

NBA-stjernen Derrick Rose fra New York Knicks er i øjeblikket for retten i en civil retssag, hvor han og to venner er anklaget for gruppevoldtægt af en kvinde. Foto: AFP
NBA-stjernen Derrick Rose fra New York Knicks er i øjeblikket for retten i en civil retssag, hvor han og to venner er anklaget for gruppevoldtægt af en kvinde. Foto: AFP
Vis mere

Heldigvis for NBA-superstjernen var denne uge ikke enhver anden uge. Denne uge var Donald Trumps uge. Det var ikke, fordi Roses forklaring gik ubemærket hen. Den druknede bare i de nedladende og sexistiske kommentarer om kvinder, den republikanske præsidentkandidat et par dage forinden var blevet afsløret i at komme med i en samtale med talkshow-værten Billy Bush i 2005. Kommentarer, som egentlig ikke i sig selv var et udtryk for et kvindesyn, der var værre end Roses. De var bare, viste det sig, blevet fanget på video.

»Jeg bliver automatisk tiltrukket af smukke (kvinder, red.) ... Jeg begynder bare at kysse dem. Det er som med en magnet. Jeg venter ikke engang. Og når man er en stjerne, lader de en gøre det. Man kan gøre hvad som helst. Tage dem i fissen,« sagde Donald Trump på optagelsen, der fredag i sidste uge blev offentliggjort af Washington Post og siden blev plastret ud i æteren og på de sociale medier.

Og så satte Donald trumf på. I et forsøg på at undskylde sine kommentarer affærdigede Trump dem nemlig som ‘mandehørm i omklædningsrummet’. Som den type udbrud, der for eksempel kommer til udtryk, når danske sportsmænd afslutter det rituelle sejrsråb med at råbe ‘store patter’.

Dermed blev mandlige amerikanske atleter ufrivilligt hevet ind i valgkampen. Siden da er alle blevet afkrævet svar af journalister, om omklædningsrum virkelig oser af mandehørm på den Trump’ske måde.

Svaret har været et enslydende ‘nej’. I hvert fald i begyndelsen. En af de første til at svare Trump igen var den tidligere NFL-punter Chris Kluwe, der skrev et åbent brev til præsidentkandidaten på Vox.com mandag.

»I otte år var jeg i et NFL-omklædningsrum, selve definitionen på det macho alfahan-miljø, du så svagt forsøger at fremmane for at beskytte dig selv, og ikke en eneste gang nærmede nogen sig dine dybder af arrogant idioti. Selvfølgelig havde vi også dumme fyre, og fyre, jeg ikke ville hænge ud med, men vi havde aldrig nogen, der sagde noget så groft og så nedladende, som du gjorde på den optagelse,« skrev Chris Kluwe, der nu er debattør og forfatter.

Og så satte Kluwe ellers selv trumf på ved at bringe sin tidligere holdkammerat hos Minnesota Vikings Darren Sharper, der i august i år blev idømt 20 års fængsel for voldtægt af ni kvinder, på banen:

»Og jeg spillede for helvede endda på hold i et par år med en fyr, som senere viste sig at være serievoldtægtsmand. End ikke han talte på den måde.«

Chris Kluwes brev gik viralt og flugtede fint med andre atleters fordømmelse af Trump.

»Det er ikke omklædningsrumssnak - det er skidtsnak,« fastslog NBA-stjernen LeBron James.

Det er dog ikke alle inden for sportsverdenen, der har taget afstand fra Trumps bemærkning. Onsdag blev New England Patriots’ quarterback og firedobbelt Super Bowl-vinder Tom Brady spurgt, hvordan han ville svare, hvis hans børn hørte Donald Trumps version af ‘mandehørm i omklædningsrummet’. Det fik Brady, der tidligere har haft en rød kasket med Trump-sloganet ‘Make America Great Again’ liggende på sin hylde i omklædningsrummet, til at udvandre fra pressemødet.

Cheryl Reeve, træner for basketball-holdet Minnesota Lynx, var endda gået skridtet videre før kamp to i WNBA-finaleserien tirsdag, da hun erklærede sig enig med Trump. Ifølge hende var hans brug af selve begrebet ‘mandehørm i omklædningsrummet’ et bevis på, at sexisme trives i bedste velgående i en sportsverden domineret af testosteron.

»Han prøvede at sige, ‘det er, hvad mænd gør’, og efter min mening er dét det iboende problem. For det er, hvad mænd gør. Fri mig for alle de mænd, der stiller sig op og siger: ‘Det gør vi altså ikke’. Donald Trumps kandidatur har kastet lys over så mange eksisterende problemer, jeg hele tiden sætter fokus på. Han er indbegrebet af alle disse ting, og han er ikke alene. Det er adfærd, der har været accepteret i årevis,« sagde hun ifølge nyhedsbureauet AP.

Cheryl Reeve, cheftræner for WNBA-holdet Minnesota Lynx, mener, at Donald Trumps nedladende kommentar om kvinder er et udtryk for, at sexisme stadig er udbredt i sportsverdenen. Foto: AFP
Cheryl Reeve, cheftræner for WNBA-holdet Minnesota Lynx, mener, at Donald Trumps nedladende kommentar om kvinder er et udtryk for, at sexisme stadig er udbredt i sportsverdenen. Foto: AFP
Vis mere

Eksemplerne, der understøtter Cheryl Reeves pointe, står da også i kø. Så sent som under OL i Rio i sommer fik de mandlige tv-kommentatorer i USA på puklen for at komme med sexistiske bemærkninger om blandt andre de kvindelige gymnaster. Det er også kun godt to år siden, at NFL stod med en af sine største PR-kriser nogensinde, da ligaen kom under heftig beskydning for ikke at tage problemet med spillere, der begik hustruvold, alvorligt nok.

Debatten begyndte, da videooptagelser viste daværende Baltimore Ravens-spiller Ray Rice slå sin forlovede i gulvet i en elevator. Det kostede i første omgang kun Rice to dages karantæne. Den blev senere udvidet til at gælde en hel sæson. Før det var der quarterback-legenden Brett Favre, der angiveligt havde sendt ‘dickpics’ til en kvindelig ansat i hans daværende klub, New York Jets, og voldtægtsanklagerne imod den nu pensionerede NBA-stjerne Kobe Bryant. Og listen bliver ved i en uendelighed.

Modsat Derrick Rose blev Kobe Bryant dog aldrig slæbt i retten. Hvornår Rose, der i 2011 blev kåret til den mest værdifulde spiller i NBA, får sin dom, er ikke fastsat, men han risikerer at skulle betale en erstatning på 21,5 millioner dollar til den forulempede kvinde, og politiet vil heller ikke udelukke, at han kan få en straffesag på halsen.

Donald Trump får sin dom 8. november, når de amerikanske vælgere går til stemmeurnerne. Den moralske dom er dog allerede blevet nedfældet over Trump i denne uge. Formanden for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, trak sin støtte på grund af hans kvindesyn. Det samme var tilfældet med USAs tidligere udenrigsminister Condoleezza Rice og Arnold Schwarzenegger, mens skuespiller Robert De Niro vakte opsigt med en video, hvor han giver udtryk for at ville slå Trump i ansigtet.

Men i næste uge vil en anden træde ved siden af, og så går verden videre og debatten i glemmebogen. For som Annie Apple, mor til NFL-spilleren Eli Apple, skrev i en klumme for Sports Illustrated onsdag:

»Sandsynligheden for, at der kommer noget positivt ud af Trumps ækle bemærkninger, er små. Godt nok har dette åbnet for en samtale om, hvordan vi taler om, ser på og behandler kvinder. Men som bekendt har raseriet på de sociale medier en udløbsdato. Vi er rasende, indtil noget, der gør os endnu mere rasende, finder sted. Så bytter vi ét raseri ud med et andet.«