Morten Andersen planlægger at sætte Danmark på verdenskortet på sin helt egen måde, når den tidligere NFL-kicker i august skal holde sin allerede forberedte indlemmelsestale ved Hall of Fame-ceremonien.

Nævn et hvilket som helst spark, og Morten Andersen var kold som energidrikken Gatorade i gennem hele sin 25 år lange NFL-karriere. Kampafgørende field goal? Intet problem. Et ekstra-point? Barnemad.

Venstrebenet fra Struer sendte den ovale bold mellem de skriggule stænger uge efter uge i den amerikanske football-liga, NFL, og det har været med til at sikre ham en plads i det eksklusive selskab, Pro Football Hall of Fame, som han i begyndelsen af august bliver indlemmet i. Men netop dér, ved ceremonien i Canton, Ohio, er det fuldt forståeligt, hvis Morten Andersens venstreben for en sjælden gangs skyld skælver af nervøsitet.

Foran tusindvis af tilskuere og millioner af tv-seere skal den 56-årige dansker holde den traditionelle tale, som alle nye medlemmer af Hall of Fame har gjort gennem tiden. Dick Butkus, Chicago Bears’ legendariske middle linebacker, har stået på talerstolen. Det samme har den tidligere Miami Dolphins-quarterback Dan Marino og Dallas Cowboys’ wide receiver Michael Irvin. Sportens allerstørste gennem tiden.

Som vi sidder dér i lobbyen på Scandic Front Hotel ved Kvæsthusbroen i København, virker Morten Andersen, der er bosat uden for Atlanta i den amerikanske stat Georgia, men som for nylig var ’hjemme’ på et kort visit, nu ikke nervøs over det ventende program. Og det hjælper da også lidt på nerverne, at ordene vil stå på talepapiret og teleprompteren foran ham.

Til gengæld er han fuld af ydmyghed over sin udødeliggørelse som medlem nummer 304 af Hall of Fame, hvor en bronzebuste af ham vil stå for tid og evighed.

»Jeg indser nok først, hvor stort det er, når jeg står i Canton,« siger Morten Andersen.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Det er 40 år siden, at Morten Andersen på sin 17-års fødselsdag landede i USA som udvekslingsstudent på Ben Davis High School i Indianapolis i staten Indiana. Egentlig var det ikke meningen, at Morten Andersen, der blev født i København og voksede op i Struer i Vestjylland, skulle blive i USA. Men talentet for at sparke til en bold sikrede ham et stipendium til Michigan State University, hvor han spillede football i fire år. Derfra så Andersen sig aldrig tilbage.

»Det er jo næsten helt latterligt at tænke på,« siger Morten Andersen om karrieren, som gjorde ham til NFLs mest scorende spiller nogensinde.

Selv om han blev den måske mest succesfulde kicker i NFL-historien, bærer han stadig Danmark i hjertet, og det vil afspejle sig i hans tale.

»Jeg synes, det er vigtigt at fortælle min historie så nøjagtig, som jeg kan. Historien om min amerikanske rejse, men også hvor meget Danmark har betydet for mig i min barndom og tidlige ungdom. Det er dét, der har sat de spor, som jeg har taget med mig til USA. Mange af værdierne er danske, og det er en vigtig del af historien.«

Vilje, disciplin, stædighed og fokus har været en stor del af forklaringen på, at Morten Andersen er nået så langt, som han er, men det er ikke kun de værdier kombineret med hårdt arbejde, som har sikret ham den foreløbige pointrekord på 2.544 point og alle de andre succeser. Det er også vigtigt at være af den rette støbning rent menneskeligt, og det kommer talen også til at bære præg af.

»Man skal have øjnene åbne for nye muligheder og oplevelser,« siger Morten Andersen og fortsætter:

»Man skal være indforstået med, at livet ikke bare er succes hele vejen, men at man, når man fejler, bevarer viljen og troen på, at man kan. Ikke kun alene, men også med hjælp fra andre. Jeg håber, at det kan tjene som en motivation for andre.«

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

En inspiration er Morten Andersen i hvert fald uden tvivl for sine børn. Den ældste søn, Sebastian, får lov at give lidt tilbage til sin far i Canton, når han skal præsentere sin far i den såkaldte ’Inauguration Speech’. Flere nye Hall of Fame-medlemmer får en tidligere træner eller holdkammerat til at præsentere sig, men i det her tilfælde bliver det 17-årige Sebastian Andersen, og det er der flere specielle grunde til, forklarer den danske eks-kicker.

»Jeg har valgt min søn, fordi det er vigtigt for os som familie at få lov at dele den her oplevelse sammen. Samtidig er det et nik til Sebastian om, at han er den næste generation. ’Vis mig hvad du kan, vis mig dit format.’ Jeg ved, han har format, men jeg vil gerne have, at han får lov at mærke suset foran så mange mennesker.«

Morten Andersen sparker bolden op mellem stængerne i Atlanta Falcons-trøjen. Billedet er fra 2006.
Morten Andersen sparker bolden op mellem stængerne i Atlanta Falcons-trøjen. Billedet er fra 2006. Foto: TAMI CHAPPELL
Vis mere

I en sportsgren så stor som NFL, der suger millioner af amerikanere fra alle samfundsklasser til sig, får man dårligt en bedre mulighed for at tale til nationen end Hall of Fame-ceremonien, med mindre man hedder Donald Trump.

Mange bruger derfor tiden på talerstolen til at levere politiske budskaber og overskrider også uden problemer de 10-12 minutter, som de på forhånd har fået at vide, at talen må vare. Selv om Morten Andersen har en masse på hjerte, kommer han hverken til at overskride tidsgrænsen eller bidrage til debatten om for eksempel race og religion, som stadig præger landet.

»Jeg vil forsøge at holde mig inden for det tidsrum af respekt for de andre kandidater,« siger Morten Andersen og fortsætter i et muntert tonefald:

»Og jeg håber ikke, at det trækker ud i alt for lang tid. Jeg får en pølsevogn fra Tulip over, så jeg skal altså nå at have mig en fransk hotdog til efterfesten.«

For trods 40 år i USA er Morten Andersen fortsat dansk i hjertet. Og det vil han være for tid og evighed. Også i Hall of Fame.

Otte påstande til Morten Andersen


Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Du er efterhånden mere amerikaner end dansker

»Jeg er begge dele, synes jeg. Selvfølgelig er jeg amerikansk, for jeg har boet der i 40 år, men jeg har stadig danske værdier og sætter pris på danske værdier.«

Du ærgrer dig hver gang, at kickeren Adam Vinatieri scorer et point (Vinatieri er 166 point fra Morten Andersens pointrekord i NFL, red.)

»Nej, jeg bruger ingen energi på det.«

Du har tidligere sagt, at du hellere ville have vundet Super Bowl end at blive optaget i Hall of Fame, men oplevelsen her har fået dig til at skifte mening

»Den er giftig. Det at vinde en Super Bowl er det ypperste som hold. Jeg har altid forsøgt at være en holdspiller, og hvis ikke jeg kan få begge dele, vil jeg stadig sige, at en Super Bowl er det største.«

Du holder stadig pointrekorden i NFL om 10 år

»Wow. Det kan jeg ikke gisne om. Der er vel store procenter for, at jeg ikke gør det.«

Du flytter tilbage til Danmark på et tidspunkt

»Det tror jeg ikke. Jeg tror, at jeg har været i USA for lang tid. Jeg elsker at komme til Danmark, især i sommerperioden, men jeg kan ikke forestille mig det.«

Du holder mere med Atlanta Falcons end New Orleans Saints

»Nej. Det er omvendt. Saints er min hjemmeklub og der, jeg begyndte min karriere. Det er der, jeg har spillet i længst tid.«

Du ærgrer dig over, at du ikke tog rekorden som den ældste spiller nogensinde i NFL

»Ja, det er korrekt. Det nåede jeg desværre ikke. Jeg forsøgte, men det tager to at danse en tango.«

Du synes, NFL er blevet for forudsigelig en liga på grund af Patriots’ dominans

»Nej, jeg synes ikke, den er blevet forudsigelig. Der kommer andre boller på suppen snart.«