Simon Mathiesen fra Vedbæk deltager i weekenden i NFL-draften på samme position, der har fået Morten Andersen i Hall of Fame i USAs største sportsgren, og som måske ikke er så ligetil at mestre endda.

I Buffalo vil de helst glemme navnet Scott Norwood. Den tidligere kicker for Buffalo Bills missede et afgørende 47 yard field goal i Super Bowl 25 i 1991 med otte sekunder tilbage på uret. Bagud med ét enkelt point til New York Giants kunne Scott Norwood have sikret Bills de eftertragtede fingerringe, men bolden sejlede højre om den ene opstander.

'Wide right' er siden en betegnelse, der har klæbet sig til Scott Norwood, som er blevet legemliggørelsen af, at Buffalo Bills aldrig har vundet en Super Bowl, selv om holdet - som det eneste nogensinde - nåede slutkampen fire år i træk i 1990erne. Et lysende eksempel på en kicker, der fejlede på det allermest kritiske tidspunkt.

En lidt anderledes, men stadig enormt stor scene, træder den 23-årige danske kicker Simon Mathiesen fra Vedbæk måske op på i løbet af de kommende dage, hvis det lykkedes ham at blive den kun anden dansker til at blive valgt i den årlige NFL-draft, hvor de 32 hold i ligaen vælger mellem hundredvis af håbefulde college-spillere.

»Det ville være fantastisk. Det har været min drøm, siden jeg var helt lille,« fortæller Simon Mathiesen, der siden 2013 har sparket den ovale bold mellem de gule stænger for Northwest Missouri State University.

Egentlig begyndte Simon Mathiesen som wide receiver på universitetet 150 kilometer nord for Kansas City i midten af USA - samme position, som han spillede for Søllerød Golddiggers i den danske liga - men halvvejs inde i sin første sæson flyttede holdet, som spiller i den næstbedste collegerække, danskeren til kickerpositionen. Dér har han spillet lige siden, og det har han gjort fortrinligt.

Morten Andersen, der også er kicker og i dag holder pointrekorden i NFL med 2.544 af slagsen og til august bliver indlemmet i Hall of Fame, blev valgt i fjerde runde af draften i 1982 som den første - og hidtil eneste - dansker.

35 år senere - og 10 efter, at 'The Great Dane' spillede sin sidste kamp i NFL - kan Simon Mathiesen blive den næste. Det er dog sjældent, at kickerpositionen bliver adresseret i draften, der begynder i nat dansk tid i Philadelphia og også har deltagelse af den danske offensive linjemand Andreas Knappe. Derfor er Simon Mathiesens muligheder ikke store.

Et mere realistisk, men ikke sikkert, scenarie er, at han som en ' undrafted rookie free agent' kort tid efter draften får en kontrakt med et hold, der gerne vil se ham an i training camp før sæsonen.

Sådan kom Scott Norwood ind i ligaen i 1985, og kickerne har gennem årene været genstand for stor opmærksomhed og ikke mindst debat. Flere har for nylig argumenteret for, at kickerne har for stor betydning for udfaldet af kampe. At det er frustrerende som forsvars- eller angrebsspiller at have tacklet sig igennem fire quarters for at se kickeren brænde det afgørende spark. At reglerne bør laves om, så kickernes spark ikke ender med så stor betydning, som det for eksempel var tilfældet med Scott Norwood, der efter sit overplacerede spark forsvandt totalt fra rampelyset i flere år.

Det er blandt andre den tidligere offensive linjemand og radiovært på SiriusXM, Ross Tucker, som har argumenteret for, at kickerne bør have mindre betydning på kampens udfald - uden dog at angribe fagligheden eller kickernes personlighed.

Det ændrer dog ikke på, at kickerne ofte er dem, som får den største offentlige skideballe af fans og i medierne, når de rammer ved siden af.

»Der er altid mange, der snakker om de negative aspekter ved kickerne, men jeg er - selvfølgelig - modstander af den holdning,« siger Simon Mathiesen og fortsætter:

»Det er typisk folk, der ikke selv har været kicker, og som ikke forstår forberedelsen. Mange tror, det er skidenemt at være kicker, men hvis det var så nemt, ville der ikke være så mange hold med kicker-problemer. Folk, der kommer med de kommentarer, forstår typisk ikke, hvor meget arbejde der er i det. Fysisk er det selvfølgelig ikke lige så hårdt som at spille de andre positioner,« medgiver Simon Mathiesen.

Men mentalt kræver det meget mere, påpeger han:

»Hvis man som defensiv linjemand har en dårlig kamp, er der ikke mange, der lægger mærke til det. Som kicker er man ham på tv, der bliver kendt som dén, der missede. Presset på en kicker er unikt.«

Det pres har Simon Mathiesen indtil videre håndteret fint. Et stærkt højreben, som tidligere har været brugt i almindelig fodbold i Danmark, har scoret på 61 ud af 74 field goal-forsøg, og det er især værd at notere sig danskerens præstationer i de kolde måneder, november og december, hvor vejret ofte gør det sværere for kickeren at ramme på sine spark. Her har Mathiesen kun brændt ét ud af 36 spark. I slutspillet har han også kun brændt et enkelt spark ud af 23.

Simon Mathiesen fokuserer meget på det mentale aspekt, og det kan være forklaringen på, at han har succes.

»Jeg tror, at mange kickere tænker over, at alle kigger på én, men jeg har altid været god til at lukke presset ude. Jeg fokuserer på mig selv. Hvis jeg kommer til at spille i NFL, hvilket jeg håber rigtig meget, bliver presset selvfølgelig større, men jeg tror på mig selv og føler, at jeg har et godt professionelt mindset,« siger Simon Mathiesen.

I sin træning har Mathiesen målt sin mentale balance ved hvert eneste spark. Én ting er selvfølgelig al sparketeknikken, som bestemt ikke må undervurderes, men lyset slukker hurtigt for en kicker uden det rette fokus, og derfor er det noget, som danskeren har lagt vægt på. I sin træningslog noterer han sit fokus - om han har følt sig komfortabel ved et spark, eller om han har hafttankerne et andet sted.

Netop det med tankerne har Morten Andersen hjulpet til med. I begyndelsen af april besøgte Simon Mathiesen den kommende Hall of Fame-kicker i Atlanta, hvor de fik sig en snak og lavede nogle øvelser på træningsbanen.

»Jeg har givet ham nogle værktøjer rent mentalt. Især til de lange spark. Fra 40 yards og ind skal man gerne ramme 100 procent, men fra 45 yards og derover er det vigtigt 'at blive i båsen', som jeg kalder det. Stol på din teknik. Snyd dig selv. Tænk på en 45-yarder som en 40-yarder, der har fem yards til overs. Tænk en 55-yarder som en 49-yarder med seks yards til overs,« fortæller Morten Andersen over telefonen.

Det handler meget om rutiner, og dem har Morten Andersen efter 25 år i NFL. Uanset om det er et spark til træning, et ekstrapoint eller et 'game winning field goal' som dét, Scott Norwood missede i sin tid, er kickeren nødt til at gå til sparket på samme måde. Hver eneste gang.

»Det gælder for ham om at være konstant i sine spark. Gentage den samme bevægelse hver gang. Han skal arbejde sig hen imod 'unconscious competence', så han ikke tænker over det, når han sparker, men bare gør det,« påpeger Morten Andersen.

Inden Simon Mathiesen får lov at være stabil i NFL, skal han først vælges af et hold. Syv hold har angiveligt allerede vist interesse for ham, blandt andre Kansas City Chiefs, Philadelphia Eagles og Oakland Raiders, men for Mathiesen betyder det ikke det store, hvilket hold han eventuelt kommer til at spille for:

»Dér bliver jeg nok nødt til at komme med det politisk korrekte svar. Mit yndlingshold har altid været Dallas Cowboys, men de har Dan Bailey, så det er ikke realistisk.«

Så selv Cleveland Browns, der af mange regnes for at være det dårligste hold i NFL, ville du blive glad for?

»Ja. For mig handler det bare om at få chancen.«

HUSK OGSÅ, AT DU PÅ LØRDAG KAN LÆSE DET STORE INTERVIEW MED DET ANDET STORE HÅBEFULDE FOOTBALL-TALENT, ANDREAS KNAPPE I BT