Gravide kan godt fortsætte hård træning under graviditeten, men de træne på et lavere niveau.

Spørgsmål til jordemoderen på Alt om Børn.dk: 

Hej Helle

Jeg mangler et klart og entydigt svar på, om høj-intensitet- træning er farligt under graviditeten - og gerne en forklaring på, hvad der fysiologisk sker med kroppen, når man er midt i graviditeten, træner og rammer 85 - 90 % af max puls.

Hvad sker der med barnet - om noget?
Hvad sker der når jeg i forvejen skal pumpe mere blod rundt i kroppen?
Er det farligt for hjertet eller blot ekstra træning?

Jeg har været vant til denne form for træning før graviditeten og bliver ikke dårlig. Jeg får bare dårlig samvittighed! Skal jeg det?

Med venlig hilsen
En gravid

Svar fra jordemoderen på Alt om Børn.dk:  

Hej En gravid

Det er en sund indstilling at fortsætte med at være fysisk aktiv gennem hele graviditeten. Motion anbefales i hele din graviditet, men sportsgrene med risiko for styrt, fald, slag og stød frarådes dog.

Høj træning = mindre børn
Et gennemgående træk for kvinder, der træner i graviditeten, er, at de får børn med lidt mindre fødselsvægt på grund af mindre fedtmasse, mens knoglemasse og muskelmasse enten ikke er påvirket eller er større.Ud fra den eksisterende litteratur må man konkludere, at fysisk aktive kvinder som udgangspunkt kan fortsætte deres motionsvaner under graviditeten, hvis de ikke oplever gener, smerter eller bliver dårlige af det. Men gravide, som motionerer langvarigt og med høj intensitet, rådes til at reducere deres høje trænings-niveau, da litteraturen ikke har en klar defineret øvre grænse for intensitetsniveauet, og vi derfor ikke ved, om det kan skade barnet eller ej. 
 
Træn ikke efter pulsen som gravid
Da pulsen såvel i hvile som under arbejde ændres i løbet af graviditeten, er det ikke tilrådeligt at styre sin træningsintensitet ved hjælp af pulsen. Se, hvilken skala jordemoderen anbefaler, at du træner efter som gravid, så du undgår at skade barnet