Hunden bed i selvforsvar

Jack russel

Brevkasse

Advokat Henrik Holm besvarer spørgsmål i brevkassen.


Kære Henrik

Jeg har lige været igennem en kedelig episode med min hund. Hunden blev skræmt af en pige, som kom løbende bag ved min hund, der stod i kort snor og blev så forskrækket, at hun bed for at forsvare sig!

Læs også: Tyvagtig hund

Sagen endte med, at jeg selvfølgelig tog den hårde og triste beslutning at aflive min elskede hund dagen efter, hvilket har været rigtig hårdt. Jeg blev tillige politianmeldt og sidder nu og skal betale en bøde på 4.000 kr.

Pigen, som kom løbende, erkender, at hun ikke skulle løbe lige bag ved en hund, som står i snor. Pigen er ca. 30 år, og hun fik to små huller i benet og kom til lægen, som rensede det, og der er ikke nogen mén efterfølgende – heldigvis.

Læs også: Har jeg krav på en ny hvalp?

Jeg synes selv, at jeg har taget min straf ved at få min hund aflivet, selv om det er på grund af en situation, som jeg ikke har kunnet afværge eller har kunnet forhindre. Men nu har jeg fået en bøde samtidig. Det var hårdt nok for mig at få min elskede hund aflivet, og det er nu snart to måneder siden, og oplevelsen sidder stadig i mig.

Pigen har fået erstatning fra mit forsikringsselskab på ca. 3.000 kr., og sagen er behandlet efter reglerne. Kan det virkelig passe, at man nu også skal betale en så stor bøde nu, hvor jeg allerede har handlet ud fra situationen?

Min hund Selma var en lille jack russell terrier, sød og kærlig og har aldrig kunne finde på at bide nogen eller noget før. Hun var en fantastisk hund, som var sjov og godmodig over for alle. Og så ender det hele i sådan en situation, hvor hun bliver forskrækket. Jeg vil lige sige, at selvfølgelig skal en hund ikke bide, og derfor tog jeg også den hårde beslutning at aflive hende med det samme. Det har altid været i mit hoved fra den dag, jeg fik hende, at hvis nu hun bed, så skulle hun aflives. Jeg mener nemlig ikke, at man skal have en hund, som man har frygt for vil bide.

Jeg håber på et par ord fra dig, da jeg virkelig er trist over tabet af min hund og den måde, det hele har udartet sig. Det er rigtig hårdt at sige farvel til en hund, som jeg har elsket og trænet med. Hun var noget specielt for mig, og jeg savner hende rigtig meget.

Jeg takker mange gange for din tid.

Sørgmodig hilsen fra Ditte

Kære Ditte

Som hundeejer kan jeg udmærket sætte mig ind i den frustration og især sorg, du må føle, når du har været nødt til at tage de alvorlige konsekvenser af hændelsen.

Desværre tager juraen i dette tilfælde ikke mange hensyn til detaljerne i hændelsesforløbet, men giver blot jf. hundeloven en ejer et ansvar for, at skader kan ske, samt objektivt erstatningspligt ved skader, jf. §§ 6 og 8.

Egen skyld hos skadelidte kan dog få en vis betydning ved bedømmelsen af erstatningskravet fra denne, over for dig og dermed forsikringsselskabet. I relation til bøder og deres størrelse har man i forbindelse med ændring af hundeloven den 1. juli 2010, skærpet disse betydeligt.

Politiet har flere sanktionsmuligheder, idet de også kan kunne kræve hunden aflivet, hvis den var bedømt som værende til fare for andre generelt. I dette tilfælde har du selv truffet den tunge beslutning uden påkrav fra politiet, hvilket jeg godt kan forstå. Ingen ønsker en hund, som kan finde på at bide andre, også selv om det måske i virkeligheden var et hændeligt og forståeligt udfald af forskrækkelse og angst.

Bøder pålægges ejeren for handlingen (dvs. at hunden bed et menneske), i konsekvens af ejerens ansvar jf. ovenfor. Der tages ikke ved udmålingen særligt hensyn til, at du har draget konsekvenser selv.

Dog kan jeg oplyse, at du har fået den vejledende minimumsbøde i bid-situationer, så måske har man alligevel skelet til din handling også.

Størrelsen af bøden er et rent politisk anliggende, og personligt forekommer den også mig noget høj, taget i betragtning af det beskrevne hændelsesforløb forud for biddet. I andre situationer vil bøden sikkert være rimelig, især ved klar forsømmelse fra ejers side.

Jeg håber, at du kommer dig over den kedelige og sørgelige hændelse og med tiden får lyst til at få en ny hund at træne med m.m.

Med venlig hilsen Henrik Holm

Læs flere brevkasser i Vi med Hund. Denne var fra nr. 01/2011, der kan købes i webshoppen.

Læs også:
Den reserverede hund
Hvem skal flytte?

Del

henrik

Skrevet af henrik sørensen, Lørdag den 13. april 2013, 18:59

spasser staver hahahahhaha

flot

Skrevet af michael, Tirsdag den 20. december 2011, 22:21

jeg vel sig vis hun selv ander kendet at hun godt vis at man ikke skulleløb bag ved en hund så skulle hele ikke penge og hund skulle slet ikke aflives jeg har selv 3 hund og jeg har sag mine hund bliv kun aflive vis de be under nogel grund og vi har selv 3 små pige ig der komme også folk her i hset som ved hvordan vors hund.Men det er trist og hør at du skal betal en bød på 4000 kr

Ajj, hvor groft...!!

Skrevet af Linda Andersen, Mandag den 12. december 2011, 16:02

Nu bliver jeg altså nød til at komme med min mening. Synes ligesom de fleste, her i indlægene at det er den 30 årige pige der har handlet forkert. Dyr er dyr, ja, men under de her omstændigheder ville JEG ikke have valgt at aflive min hund. Men at Carl-Heinz mener at førerhunde aldrig kunne finde på at bide, det er dybt forkert. Jeg har set en førerhund opføre sig aggresivt, men det var for at beskytte sin ejer. Er det så undskyldt?? Det er det måske, fordi der ikke var nogen der løb?? Come on!!!

Nu forstår jeg.

Skrevet af Carl-Heinz Feddersen, Lørdag den 19. november 2011, 11:34

Havde ikke læst de mange indlæg, før jeg skrev mit indlæg.
Nu forstår jeg mere, hvorfor der næsten altid er problemer med hundeejere.
Tak til de få, der forstår at opdrage en hund ordenligt.
Har aldrig hørt om en førerhund, der har bidt personer, der kommer løbende.
Her har I noget at lære.

Førerhunde kan godt være uregerlige

Skrevet af Therese Hauge, Mandag den 12. december 2011, 15:53

Jo, jeg har faktisk været ude for 2 førerhunde i samme familie, som begge var meget udfarende, især over for andre hunde. Uheldigvis havde ejerne (begge blinde) den vane at slippe dem i en park hvor der kom mange mennesker med deres hunde. Uheldigvis siger jeg, fordi de ikke kunne se hvad deres hunde skabte af problemer. Da den ene af hundene til sidst sprang i hovedet på min hund, måtte jeg altså bede dem om at holde deres hunde i snor, da det nu havde stået på med problmemer over længere tid. Tænk at det skulle være nødvendigt

Men det er jo en hel anden historie end den hundeejer som var så uheldig, at en "medtrafikant" ikke tænkte sig om i trafikken, og hunden måtte lade livet for det.

Sådan er det bare.

Skrevet af Carl-Heinz Feddersen, Lørdag den 19. november 2011, 11:27

Jeg syntes, det var en klog beslutning du tog.
Og det er jo netop problemet med dyr, man ved aldrig, hvad de kan finde på, det hjælper jo ikke,"at den aldrig har bidt før".
Men når jeg tænker på alle de "bidsager", der har været med farligere hunde, hvor ejerne er "noget særligt", så lyder din "dom" lidt hårdt.
Men nu ved du og andre hundeholdere, at man ikke skal binde en hund, hvor folk løber.
Det kan jo ikke nytte noget, at man ikke kan nå bussen, når man skal på arbejde, for at man ikke må løbe, hvor der står en hund bunden.

Jeg fatter ikke forløbet

Skrevet af Janne Petersen, Fredag den 18. november 2011, 15:37

og udkommet i denne historie, eftersom grunden til hundens aflivning, er ganske ubegrundet, folk må altså også tænke selv, når de færdes i det offentlige rum, hvor man ved der også er hunde.
Vi har 4 schæfere, som udenfor ikke udgør fare, da de er godt opdraget, men kommer nogen ind i huset i et lyssky ærinde, så går det virkeligt galt, og end ikke her ser jeg fornuften i en eventuel aflivning, hvilket jeg aldrig ville gøre.
Hundenes enemærker skal respekteres, længere er den ikke. Janne.

stakkels hund!!

Skrevet af DiDi , Søndag den 30. oktober 2011, 09:27

sikke en sørgelig historie...jeg kan slet ikk forstille mig hvor hårdt det måtte ha været at aflive hunden...og den har jo bare forsvaret sig selv :( det har de åbenbart ikk ret til!

penge!!!!

Skrevet af pia, Lørdag den 1. oktober 2011, 13:37

Hun scorede da 3000,- kr fra hundeejerens forsikring!! For 2 små huller i benet, hun selv var skyld i. Svineri!!

var hunden ikke i snor ??

Skrevet af karina, Mandag den 26. september 2011, 16:56

meget trist historie. Jeg hæfter mig ved at du skrev den var bundet, altså den stod et sted???? Så kan den jo ikke have skyld i dette da den jo så er forsvarsløs?? er det rigtigt forstået? Man kan da ikke dømme ud fra at en hund står i en snor, så er det jo logik ikke at løbe der?!!?!??

Vildt-Forkert-Overdrevet.

Skrevet af Christian Puggaard, Lørdag den 24. september 2011, 08:38

Vi må huske på hunden følte sig truet og ikke gjorde det for at skade andre.
Jeg syntes det er forkert at aflive en hund der ikke har andre muligheder.
Ville vi som mennesker ikke bide fra os hvis der ikke var andre muligheder?

Det er da pinligt at et voksent menneske på 30 ikke er klog nok til at forstå at set er forkert at forskrække en bundet hund. Håber kvinden har en grim smag i munden over hun har fået en hundeejer, til at tage den tungeste beslutning en hunde ejer kan tage. At aflive en rask og glad hund.

synd for dig og din hund

Skrevet af pleiadians, Fredag den 23. september 2011, 04:15

synd for dig at du valgte at aflive

din hund, det knuser mit hjerte

jeg har selv 6 hunde,

det ville jeg aldrig havde gjort

hvis det var sket for mig

det saa forkert at den skal aflives

det jo pigens skyld og ikke dig

og din hund jeg hader personligt

selv alle de jogging mennsker

som ikke fatter at en rottweiler

er utroligt beskyttende ligegyldigt

skal de forbi os og jeg maa holde min

hund godt fast hvergang,,

folk er saa naive og forstar ingenting

er kun egocentreret og systemet

er latterligt ondskabsfuldt

havde din hund ikke ret til sit liv

skulle den betale med sit liv,,

pga af et lille bid,,

det jo jo vanvid det her

ingen kommer til at lide smerte

hvis du havde beholdt den

stakkels lille levende ven det er saa

synd,

Syg handlemåde

Skrevet af Rasmussen, Torsdag den 22. september 2011, 15:15

Man afliver da ikke en lille hund, pgå at en klodset voksen kvinde på 30 er ved at løbe hunden ned, det ville enhver hund gøre hvis den bliver truet på samme måde, det havde været på sin plads at stikke kvinden en flad og bede hende se sig ordentlig for hvor hun løber en anden gang

Det sku for dumt

Skrevet af Lars, Torsdag den 22. september 2011, 12:55

Hvor er det dog trist at læse og hvor er det dog synd for hunden. Jeg kan ikke rigtig se hvad der skulle være synd for en ejer som afliver sin hund.

Ville hun også aflive sin børn hvis de blev forskrækket og kom til at slå personen der var skyld i dette?

Hende der blev bidt er da direkte vammel at melde det når det hendes egen skyld. Hun hun har det dårligt over at hun er skyld i en lille hunds død.

Sportsfolk !

Skrevet af Claus F, Lørdag den 22. oktober 2011, 14:05

Helt ærligt man løber ikke så tæt på en hund der står i snor.
Så har man lagt hjernen derhjemme.
Det samme gælder cykelryttere, i sær i flok, de tror de ejer det hele.
Det gælder i særdeleshed på den kombinerede gang og cykelsti langs Hillerød motorvejen.