Min hvalp piver, når hun er alene

Hej Irene,

Jeg har lige fået den dejligste lille hvalp der er kvart schæfer, kvart labrador og halv kleiner müsterlænder. Hun er kun 8½ uge gammel, og vi har haft hende i to dage nu.

Problemet er, at hun piver virkelig højt, så snart vi ikke er der, og hun skal være alene. Og det er virkelig træls, at hun ikke kan forstå, at hun også skal lære at være alene. For hun bliver bare ved og ved med at pive..

Jeg håber virkelig, du kan hjælpe!

Med venlig hilsen Nina

Kære Nina,

Jeg bliver helt ked af det, når jeg læser dit spørgsmål. Og her mener jeg, at jeg bliver ked af det på din nye, lille hvalps vegne...

For hvordan kan det dog være, at du ikke har sat jer ind i, hvordan en hvalp skal tages imod i det nye hjem, INDEN du påtog jer ansvaret for en lille hund? Du kunne for eksempel have læst et par hvalpebøger - de beskriver stort set alle sammen, at I ikke skal gå fra hvalpen i de første dage og op til en uge efter, den har skiftet hjem!

Tænk på, at jeres hvalp har levet hele sit korte liv sammen med sin mor og kuldsøskende. Hun har været i omgivelser og dufte, som har været kendte for hende. Og lige pludselig bliver hun fjernet fra alt, hvad hun kender og skal i en alder af 8 uger klare sig selv.

Så helt logisk må I da have forventet, at den lille og sårbare hvalp ikke kan efterlades alene så hurtigt efter, I har fået hende?

Hvis I fortsætter med at gå fra hende mens hun piver, så er I godt i gang med at etablere et alene hjemme problem. Og det vil være rigtig synd for både hende og jer, hvis I ubevidst påvirker hende til at få total angst for at blive efterladt.

Mit råd til jer er, at I ikke går fra hende i den næste uges tid, men til gengæld viser hende, at hun kan være ganske tryg, fordi I er der for hende.

Og i samme tidsperiode vil jeg indtrængende bede jer om at læse hvalpebøger, så I er noget bedre rustet til at give jeres nye hvalp muligheden for at vokse op til at blive en mentalt sund, voksen hund.

Af bøger kan jeg foreslå "Fra Hvalp til Hund" af Irene H. Jarnvedudgivet på Aschehoug eller "Hvalpen" af Lone Greva udgivet på Gyldendal.

Med venlig hilsen

Irene H. Jarnved

Del