Merethe Børgarts råd til uerfaren hundeejer

Vi med Hund

Nyt fra Brevkassen:

Hej Merethe

Jeg har en hund på ca. 10 måneder nu: Zita. Hun er en border collie og meget lidt papillon.

Læs også: Hvalp hopper på de andre i flokken

Jeg har aldrig haft min egen hund før, så jeg er ikke specielt erfaren (er 15 år). Jeg var så uheldig først at finde ud af, hvor meget denne race kræver, efter vi havde fået hende. Og jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre med hende!

Vi bor på Samsø (på landet), der er ingen hundetræning herovre, selv om jeg gerne ville træne hende til agility – prøver i vores have med et spring, men det er jo ikke så meget. Og vi går nogle ture med hende hver dag, men det er vel ikke nok? Jeg er så ked af, at jeg ikke giver hende, hvad hun behøver, for jeg elsker hende overalt på jorden, hun er min bedste ven!

Læs også: Adfærdsbehandler: Hundesignaler

Og et andet spørgsmål: Jeg har hørt, at border collier ikke bliver lige så tæt knyttet til sin ejer som andre racer? Jeg er rigtig bange for at gå med hende uden snor. Vi har en stor mark, men jeg tør ikke slippe hende løs, for hvad nu hvis hun løber væk? Det har været tæt på mange gange …

Jeg håber rigtig meget, du vil hjælpe mig, for jeg mangler det virkelig! Elsker hende så meget, og hun skal have det bedste.

Mange hilsner fra Nathalie

ADFÆRDSBEHANDLEREN


Hej Nathalie

Jeg vil starte med at sige, at border collien ER en meget krævende race, som kræver en del stimulering og mentalt arbejde for at være i rimelig god balance. Det er en arbejdshund, som ikke bare vil/kan ligge i sofaen og hygge sig.

Det er rigtig ærgerligt, at I ikke har noget træning på Samsø, både i forhold til det sociale hundene imellem og for at du kunne få lært nogle vigtige ting og få nogle ideer til træning med hunden.

Må jeg spørge, hvor dine forældre er i forhold til hunden? Havde de kendskab til racen og evt. haft hunde før?

Jeg har desværre ikke mulighed for at give dig et uddybende svar her i brevkassen om træning, opdragelse m.m., men jeg kan med fordel henvise dig til nogle gode bøger.

Der er bl.a. Irene Jarnveds "Hunden i hverdagen", som beskriver en masse om hunde og deres behov. Derudover Turid Rugaas "På talefod med hunden – de dæmpende signaler", som giver et godt indblik i at forstå sin hund. Der er også en hjemmeside under opbygning, der hedder www.omhunden.dk, hvor der kommer mange gode ideer og fif til dagligdagen. Sidst, men ikke mindst, findes der en hel masse inspirerende sider på nettet – prøv at læs om border collier på klubbens hjemmeside! Prøv også at få fat i forskellige bøger om aktivering, bl.a. "Leg med din hund", som kan lånes på biblioteket og kan give dig ideer til mental aktivering.

Jeg ville også være varsom med bare at slippe hende, hvis du ikke har trænet med indkald, så giv hende hellere en lang snor på, så hun har noget bevægelsesfrihed, men ikke kan løbe helt væk fra dig.

Jeg har nu aldrig hørt om, at en border collie skulle knytte sig mindre til sin ejer – nok nærmere tværtimod. Men en del af tilknytningen er netop, at du som ejer er igangsættende for gode og sjove oplevelser, som stimulerer hunden. Det er med til at give dig gode pluspoint hos hunden.

Er der måske andre på Samsø med større hundeerfaring, som kunne hjælpe dig?

Jeg håber, du kan bruge mine ideer til noget og komme godt i gang med at træne Zita – der findes jo ikke noget bedre end at dele sit liv og sine tanker og oplevelser med en hund ved sin side.

De bedste ønsker og hundehilsener fra Merethe Børgart

Læs også:
Hundefrisør: trimning af pels

Del

Array
Array